IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК отнесе поредната глоба заради ценова преса спрямо конкурентите

Този път КЗК наложи на телекома две имуществени санкции с общ размер 100 хил. лв.; според комисията БТК цели да обезсърчи и затрудни дейността на конкурентните компании

16:48 | 04.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
БТК отнесе поредната глоба заради ценова преса спрямо конкурентите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции в размер на 30 000 лв. и 70 000 лв. на Българска телекомуникационна компания АД (БТК) за извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.

КЗК постанови прекратяване на нарушенията.

Това е поредната санкция, наложена на компанията от регулаторния орган. През април КЗК наложи имуществена санкция от 300 000 лв. на БТК за нарушение на ЗЗК чрез ограничаване на достъпа до селищната канална мрежа на други далекосъобщителни оператори. Предишния месец компанията бе глобена със 100 хил. лв. заради нелоялни търговски условия при предлагането на достъп до интернет през фиксираната телефонна мрежа.
Подобни санкции компанията претърпя и през миналата година.

Производството е образувано по молба на Сдружение за електронни комуникации (СЕК), София. Членове на сдружението са някои от най-големите лицензирани оператори в страната.

Към настоящия момент ответното дружество е едноличен притежател на “съществено инфраструктурно съоръжение”, а именно телекомуникационна мрежа на територията на цялата страна. В този смисъл БТК е единствената компания, която би могла да предостави необвързан достъп на алтернативните оператори до абонатната линия, наричана още “последна миля”, която по същество им предоставя достъп до крайните потребители.

Предмет на спора е ценообразуването на БТК по отношение на самостоятелното и съвместно ползване на необвързан достъп до абонатната линия.

Проведеното от комисията проучване сочи, че и при двата вида достъп цените на услугите на едро са по-високи от цените на дребно, т.е. налице е “ценова преса”. В допълнение техните абсолютни стойности са значително по-високи от средните за европейския пазар.

КЗК приема, че, при формирането на цените си, БТК използва господстващото си положение и налага не само ценова преса, но и прекомерно високи цени за необвързан достъп до абонатна линия.

Комисията счита, че подобно поведение уврежда интересите на потребителите, като създава реални бариери за навлизане на други участници на разглеждания пазар и възпрепятства конкурентните оператори да предоставят услуги, включително и високоскоростен интернет, базирани на медната инфраструктура на БТК.

Комисията налага санкция на БТК и за това, че неоправдано е забавила преговорите по сключване на договори за необвързан достъп със Спектър Нет АД и Орбител АД. Същият подход БТК е предприела и при разглеждането на заявките на Орбител за колокиране на оборудване и подписването на договор за съвместно ползване на помещения на БТК.

Това поведение по своята същност представлява форма на злоупотреба с право, насочено към недопускане и елиминиране на конкуренцията на пазара, надолу по търговската верига, за предоставяне на фиксирани гласови и широколентови услуги на крайни потребители.

Според КЗК по този начин БТК цели да обезсърчи и затрудни дейността на конкурентите си, като създаде наред със съществуващите икономическите бариери, под формата на ценова преса и разходи за колокиране на съоръжения, и административни пречки, свързани с оформянето и одобряването на съответните договори.

Времевото утежняване на преговорите не е свързано толкова със съгласуване на някакви съществени детайли по тях, колкото със стремежа на БТК да утвърди междувременно лидерските си позиции на пазара на предоставяне на широколентови услуги на дребно – под формата на ADSL абонаментни пакети.

Поради това КЗК счита, че с поведението си БТК е затруднило допълнително дейността на операторите, целящи предлагането на аналогични конкурентни услуги.

Утре, 5 юли, Сдружение за електронни комуникации ще даде пресконференция по повод решението на КЗК. СЕК ще обяви непосредствените действия, които ще предприеме на база на посоченото решение на комисията.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още