IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите с разделно събиране на отпадъците ще получават екосертификати

МОСВ и Националният борд по туризъм ще си сътрудничат и за превръщането на природните забележителности и екопътеките в туристически обекти

14:34 | 04.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Хотелите с разделно събиране на отпадъците ще получават екосертификати

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Националният борд по туризъм планират да направят съвместна система за издаване на екосертификати за хотели. Това стана ясно на среща днес с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и представители на ръководството на Националния борд по туризъм, съобщават от министерството.

Предстои създаването на работна група между МОСВ и бизнес организацията, която да подготви проекта.

Идеята е хотели в цялата страна, а не само в курортите, да получават такъв сертификат, ако са въвели разделното събиране на отпадъци, включително и в стаите, използват енергоспестяващи екологични технологии, пестят вода, не замърсяват природата и околната среда, допълват от МОСВ.

Министър Чакъров посочи, че е важно туристическите центрове и курортите да съдействат и активно да се включат в процеса на въвеждане на разделното сметосъбиране, защото това, освен че е насочено към опазване на околната среда, е и в техен интерес.

Като пример за ангажираността на МОСВ към развитието на туризма Джевдет Чакъров посочи решението приоритетно да се отпуснат средства от ПУДООС за изграждане на пречиствателни станции и канализационни мрежи по Черноморието. На последното си заседание Управителният съвет на ПУДООС отпусна близо 8 млн. лева за такива проекти, съобщи министърът.

МОСВ и Националният борд по туризъм ще си сътрудничат и за превръщането на природните забележителности и екопътеките в туристически обекти. От министерството уточняват, че този проект може да се реализира чрез публично-частното партньорство, което да се осъществи при изграждането инфраструктурата до обектите, изработването на указателни табели и рекламни материали, поддръжката.

Министърът подчерта също така необходимостта да се потърси и сътрудничество с общините, на чиито територии се намират такива забележителности, а също и с Министерството на образованието, за да могат децата да се запознават с тях още в училище и да се възпитават в опазване на природата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още