IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимум $5 млн. инвестират в завод с българско участие в Кувейт

Първият етап от инвестицията предвижда старта на цех за саламурени сирена с капацитет за преработка на 25 тона сурово мляко на ден

16:44 | 03.07.06 г.
Минимум $5 млн. инвестират в завод с българско участие в Кувейт

Днес българската фирма „Жоси” и кувейтските National Real Estate Со и Sultan Center подписаха договор за строеж на завод за производство на млечни продукти в безмитната зона на Кувейт.

В строителството на завода ще бъдат вложени минимум 5 млн. долара, уточни за Investor.bg Георги Георгиев, съсобственик на „Жоси”. Самото строителство се предвижда да започне в началото на 2007 г., уточни той.

Първият етап от инвестицията предвижда старта на цех за саламурени сирена, който ще има капацитет за преработка на 25 тона сурово мляко на ден. Вторият етап включва изграждането на цех за жълти сирена.

Всички суровини ще се внасят като полуфабрикат от България, откъдето ще бъдат доставени и машините за преработка на саламурени сирена.

Фирма „Жоси“ е създадена през 1995 г. в София. Компанията произвежда над 10 вида млечни продук­ти - саламурени сирена и кашкавал от краве, овче и козе мляко, пушени сирена и кашкавали, топени сирена. Фирмата е сертифицирана за износ в Европейския съюз, САЩ и Канада, като също така изнася продукти от козе мляко за ЕС.

Партньорите от кувейтска страна са две дружества с един и същ собственик. National Real Estate Со е една от петте най-влиятелни компании в региона, която управлява безмитната зона в столицата Кувейт, а другото - Sultan Center е компания майка на три други сдружения, които са действащи не само в сферата на хранителната индустрия, но и в телекомуникациите, текстила и ресторантьорството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още