IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продуктовата такса за електроуреди ще се начислява от 1 септември

В МОСВ вече има подадени документи от организации за получаване на разрешително за оползотворяване на отпадъци от електроуреди

16:03 | 03.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Продуктовата такса за електроуреди ще се начислява от 1 септември

Продуктовата такса за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване (ЕЕО) ще започне да се начислява от 1 септември, а не от 1 юли, се договориха Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и представители на бизнеса, съобщават от министерството. Първоначално производителите и вносителите настояваха за отсрочка от шест месеца за влизането в сила на таксата.

Изпълнението на заложената цел от 0,6 кг на човек разделно събран такъв вид отпадък ще се разсрочи и през следващата година, като в края на тази година ще се постигне 0,4 кг на човек, а до 31 декември 2007 година – 2,7 кг на човек, вместо първоначално предвидените 2,5 кг на човек.

Споразумението беше постигнато на среща в МОСВ. В нея участваха министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, неговият заместник Чавдар Георгиев, председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев, Златко Златков от Българската асоциация по информационни технологии, Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Румен Атанасов от Камарата на електротехниката.

Още в четвъртък тази седмица министър Чакъров ще внесе предложения за промени във влязлата в сила на 1 юли наредба за ЕЕО, допълват от министерството.

Дадената отсрочка е максималният възможен компромис и разумен срок за самоорганизация на бизнеса, каза Джевдет Чакъров. Той подчерта, че по-голямо отлагане ще бъде лош сигнал преди излизането на доклада на ЕК на 26 септември и ще създаде опасност по този въпрос да бъде отправена забележка към страната ни.

Представителите на браншовите организации отбелязаха, че са били информирани с писма от МОСВ за наредбата още през ноември миналата година, а за водените от страната ни преговори с ЕК за транспониране на европейските директиви в тази сфера – още в края на 2004 година. За съжаление, бизнесът реагира едва когато ножът опря до кокала, заяви председателят на БСК Божидар Данев, цитиран в съобщението на МОСВ.

Министър Чакъров заяви още, че в министерството вече има подадени документи от организации за получаване на разрешително за оползотворяване на отпадъци от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Той изрази готовност лицензирането да се прави в максимално съкратени срокове.

На срещата беше договорено и създаване на работна група между МОСВ и бизнеса по прилагане на техническите изисквания на наредбата. От министерството уточниха, че тя ще заседава всяка сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още