IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В ХТМУ правили дарения от 500 долара срещу неплатен отпуск

Университетът е събирал и част от таксите за летния семестър на 2006 г. през 2005 г. в нарушение на Закона за висшето образование

12:34 | 03.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
В ХТМУ правили дарения от 500 долара срещу неплатен отпуск

В Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) – София са сключвани споразумения със служители за ползване на неплатен отпуск, с които те се задължават да преведат по сметка на университета 500 щатски долара или левовата им равностойност като дарение. Това е установила Сметната палата при одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на университета.

Посочените споразумения изцяло противоречат на разпоредбите на Кодекса на труда, се казва в становището на Сметната палата.

Въведената практика за дарение е незаконосъобразна и следва да бъде прекратена, е една от препоръките на институцията към ректора на ХТМУ. 

Сайтът на университета посочва като дарители на учебното заведение единствено „изтъкнати представители на немските делови среди, ръководители и собственици на водещи фирми в съответните браншове“. Те осъществяват даренията си чрез създадената през 1991 г. в Германия Фондация за подпомагане на българското висше образование. От основаването си досега фондацията в предоставила като помощ на университети, студенти и преподаватели над 2 млн. лв.  

При одита е установено още, че част от таксите за обучение за летния семестър за 2006 г. са събирани през 2005 г. в нарушение на Закона за висшето образование и на Закона за устройството на държавния бюджет. С предварителното събиране на таксите се създава възможност през 2005 г. да се изразходват приходи, предназначени за дейност, която ще бъде осъществявана през 2006 г., посочват одиторите.

Да се въведе вътрешен контрол при провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки във всички случаи, предвидени в Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и за покриване на риска от пропуски при провеждането им, гласи друга препоръка на Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още