IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От днес влиза в сила новият Закон за акцизите и данъчните складове

След влизането на закона в сила акцизни стоки ще могат да се произвеждат само в лицензирани от митниците акцизни складове

10:25 | 01.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
От днес влиза в сила новият Закон за акцизите и данъчните складове
От днес влиза в сила новият Закон за акцизите и данъчните складове, който отменя досегашния Закон за акцизите, съобщи Dnes.bg.

Съгласно новите разпоредби, акцизът се дължи от момента на производство на акцизните стоки, а не както е сега - когато се реализира стоката. Друг нов момент е, че акцизите ще се събират от митническата администрация, а не от Националната агенция за приходите.

След влизането на закона в сила акцизни стоки ще могат да се произвеждат само в лицензирани от митниците акцизни складове. Изискването важи за производители на горива, спиртни напитки и цигари. До момента има постъпили около 200 искания за издаване на лицензи, от които са удовлетворени около 70-80. Между тях има и 20 склада за горива. Връчването на лиценза става след осигуряване от производителя на определено обезпечение.

С влизането на закона в сила се въвежда нулева акцизна ставка за газ пропан-бутан за битови нужди. Право на облекчение имат и земеделските производители - за горива с по-ниски ставки с изключение на бензина, ако те се използват за селскостопански нужди.

За да няма злоупотреби, законът изисква тези горива да бъдат оцветени със специален маркер, каквито са изискванията в Европейския съюз. До момента обаче не е изяснена процедурата, по която те ще се продават. Очаква се решение за това да вземе Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още