IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 юли

08:44 | 01.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 юли

20% данък при сделки с парцели за строеж

в. Стандарт

Данък добавена стойност ще се плаща при продажба на земя за строеж. Това бе записано в новия закон за ДДС, който ще влезе в сила от 2007 година. ДДС ще се плаща и при сделки с метални отпадъци, както и при приватизационни сделки. Догодина отпадат ДДС сметките, но възстановяването на данъчния кредит ще бъде по-лесно. Достатъчно е фирмите да имат фактура от регистриран по ДДС доставчик, за да си върнат платения налог. Догодина ще се възстановява ДДС за износ от България на услуги - например консултантска дейност или авторски права.


Отпадат декларациите за семейно облагане

в. Стандарт


Хората, които работят на едно място, от 2007 г. може да не подават данъчна декларация, за да ползват семейното облагане. Изчисляването на дължимия данък ще става от работодателя. Достатъчно е работникът да декларира пред фирмата, че вторият родител няма да ползва облекчението. Ако данъците са надвнесени, работодателят ще си приспада от дължимите налози за следващите месеци. Ако единият родител е в чужбина повече от 6 месеца, няма да е нужно да подава декларация, че се отказва от облекченията за деца. При разведени намаления ще ползва всеки от бившите съпрузи.


Концесията на летищата във Варна и Бургас влиза отново в съда

в. Сега


Концесията на летищата във Варна и Бургас влиза отново в съда, се разбра вчера. Френската компания Венси Консешън е подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на кабинета отпреди две седмици, с което за концесионер на двете морски летища бе избрана немската Фрапорт в консорциум с българската БМ Стар. Обжалването става в последния възможен момент, тъй като вчера изтече 7-дневният срок от публикуване на решението за концесията в Държавен вестник.


Ще гледаме пиратски филми законно

в. Новинар


Потребителите на незаконни компютърни програми, музика и филми без авторски права вече няма да подлежат на наказателна отговорност. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс (НК), внесени от Мая Манолова от БСП и група депутати от мнозинството. В момента и този, който разпространява, и този, който използва пиратски продукти, попада под ударите на закона. Наказанието е затвор до 3 години и глоба.

Според подкрепения на първо четене в комисията проект се завишава до осем години санкцията за разпространението на интелектуална собственост без съгласието на собственика на авторското право. Криминална е и продажбата на подобни продукти. Крайните потребители на тези продукти обаче не трябва да бъдат наказвани, смятат депутатите от правната комисия. Срещу тях собственикът на правата може да заведе граждански искове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още