IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител се повишават с 15% за година

На месечна база цените на производител нарастват с 4 на сто

17:38 | 30.06.06 г.
Цените на производител се повишават с 15% за година

Индексът на цените на производител в промишлеността през май се е повишил с 4%, показват данни от Националния статистически институт (НСИ). Спрямо месец май на 2005 година индексът се е повишил със 15,3%.

Индексът на цените на производител в добивната промишленост през май се е повишил с 12%, а спрямо месец май на 2005 година увеличението е с 57,2%. В преработващата промишленост тези показатели са съответно 4% и 14%.

НСИ отчита минималния спад от 0,2% в цените от миналия месец на производителите и разпределителите на електроенергия, газ и вода.

0,6% е намалението в цените на производителите на тютюневи изделия за месец май спрямо април, а индексът на производството на храни и напитки за същия период се увеличава с 1%.

През май цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността са се увеличили спрямо април с 3,1 на сто, а спрямо същия месец на миналата година - с 11,6 на сто.

В добивната индустрия увеличението през май на цените на производителите на вътрешния пазар е с 11,6 на сто, а спрямо предходната година ръстът е 53,9 на сто. В преработвателната индустрия майското увеличение е с 2,9 на сто, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода - 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още