IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Химимпорт" влиза в надзора на ЦКБ

06:39 | 22.11.01 г.
Автор - снимка
Създател
"Химимпорт" влиза в надзора на ЦКБ
Външнотърговската компания "Химимпорт" най-вероятно ще получи представителство в надзорния съвет на кредитната институция на днешното общо събрание на акционерите на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Това ще стане или като търговското дружество влезе като юридическо лице, или като се представлява от един от директорите му.

"Химимпорт" ще заеме мястото на адвокат Радка Йосифова, която бе представител на "Корпоративна банка". Промяната се налага, след като през август "Корпоративна" продаде целия си пакет от 24.28% в ЦКБ на "Росексимбанк", която пък от своя страна ги прехвърли на "Химимпорт".

След покупката на участията на "Булстрад" (3.48%) и на "Розин" (3.90%), външнотърговското дружество вече притежава 31.66% в ЦКБ. С постигната договореност за доверително управление на акциите на ЦКС в банката (23.45%) консорциумът "Химимпорт-Росексим" контролира 55.11% от капитала на кооперативната кредитна институция.

По устав важните решения за ЦКБ (увеличаване на капитала, промяна в органите на управление и пр.) се се взимат с 50% от гласовете плюс един. Ден след общото събрание изтича срокът, в който могат да се подават оферти за покупката на дела на Банковата консолидационна компания от 32.77%.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още