IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри приватизационния договор за Параходство БРП

Договорът ще бъде сключен с "Българска корабна компания" ЕООД, която е 100 процента собственост на "Химимпорт" АД

13:04 | 29.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството одобри приватизационния договор за Параходство БРП

Правителството одобри проекта на договор за приватизацията на 626 783 акции или 70 на сто от капитала на "Параходство Българско речно плаване", гр. Русе, с "Химимпорт" АД, съобщиха от Министерски съвет.

Кабинетът утвърди и проектите на останалите документи по сделката, които са неразделна част от договора. Това са договор за особен залог върху 125 357 броя безналични поименни акции, които представляват 20 на сто от продаваните акции и банкова гаранция.

Договорът ще бъде сключен с "Българска корабна компания" ЕООД, която е 100 процента собственост на "Химимпорт" АД. Сделката бе парафирана с Агенция за приватизация през април, като вече получи и одобрението на КЗК.

Предложената покупна цена от "Химимпорт" за 70 на сто от капитала на "Параходство Българско речно плаване" е 22 млн. лв. Инвестиционната програма за 5 години е 25 млн. евро. Купувачът възнамерява да увеличи броя на заетите в дружеството от 571 на 731 души до 2010 г.

Приватизацията на "Параходство Българско речно плаване" АД се извършва по одобрена стратегия. Целта е бързо преструктуриране на дружеството, осигуряване на инвестиции за неговата модернизация, повишаване на ефективността му и постигане на максимално висока продажна цена, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Сред целите са развитие и запазване предмета на дейност на дружеството, чрез осигуряване на инвестиции и увеличаване преноса на товари, нарастване на приходите в бюджета и конкурентоспособността на българския износ.

Химимпорт е акционерно дружество с холдингова структура, включваща над 50 компании. Акциите на компанията бяха вписани в Централен депозитар на 20 юни, като се планира на борсата да бъдат предложени първоначално 8,52% от капитала.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още