IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акционерите на Арома гласуваха за дивидент от 0,23 лв. на акция

Нетната печалба за миналата година нараства с 55 на сто до 1,19 млн. лв., от които 6 хил. лв. ще бъдат заделени за фонд резервен, а останалите ще бъдат разпределени като дивиденти на акционерите.

13:53 | 28.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на Арома гласуваха за дивидент от 0,23 лв. на акция
На проведеното днес Общо събрание на акционерите на Арома бе гласувано разпределяне на брутен дивидент от 0,23 лв. на акция за 2005 година. Изплащането на дивидента ще стартира от 25 септември тази година.

На събранието присъства изпълнителният директор на компанията Илия Чакъров, който представи доклада на Управителния съвет (УС) за миналата година. Приходите от продажби през 2005 година бележат спад от 3,12% до 50,33 млн. лв. От компанията заявиха, че понижението се дължи отчасти на проведената продуктова реорганизация, в резултат на която е прекратено производството на някои продукти с ниско ниво на рентабилност.

Нетната печалба за миналата година нараства с 55 на сто до 1,19 млн. лв., от които 6 хил. лв. ще бъдат заделени за фонд резервен, а останалите ще бъдат разпределени като дивиденти на акционерите.

Според доклада на УС пазарната структура през миналата година остава без сериозни изменения. Експортът заема близо 70% от приходите на дружеството, като основните пазари остават Русия и бившите съветски републики. Наблюдава се спад на продажбите от 6,5% за вътрешния пазар, но за сметка на това продажбите в страните от ОНД нарастват с 13,5% на годишна база. От компанията прогнозират ръст на продажбите от 4% за текущата година.

През миналата година най-много продажби са реализирани от боя за коса (18,9 млн. лв.), следвани от пасти за зъби (4,43 млн. лв.) и козметика (3,17 млн. лв.) От дружеството заявиха, че вниманието през тази година ще бъде насочено основно към усъвършенстването на продуктовата гама и производството на т.нар. „рrivate label“* продукти за големи търговски вериги в чужбина. Компанията вече има сключени подобни договори с търговски вериги като Axfood и Tesco.

За миналата година са направени инвестиции в размер на 637 хил. лв., използвани основно за машини и оборудване. Вложени са 180 хил. лв. в топлоенергийната и енергийната инфраструктура на предприятието, които според Илия Чакъров ще бъдат изплатени за 8 месеца, след което ще започнат да носят значителни икономии на дружеството. През 2006 година ще отпаднат продуктовите такси, които дружеството заплащаше на държавата. За миналата година тяхната стойност бе над 500 хил. лв.

Основните акционери са VP Trade Opportunities LLC, САЩ и Harisson Management LLC, САЩ съответно с 45% и 49,28% от капитала. За първите три месеца на тази година печалбата на Арома възлиза на 83 хил. лв. спрямо 230 хил. лв. за същия период на 2005.

Днес книжата на дружеството поскъпнаха с 1,24%, като по позицията бе сключена само една сделка с 60 броя на цена от 8,20 лв. Оферти за покупка има на ниво от 8 лв., а предлагане – на 8,20 лв. за ценна книга.

*Private label продукцията се продава под търговските марки на големите търговски вериги, като производството й се възлага на външни изпълнители.  

Авторът притежава акции на дружеството

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още