IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лизинговият пазар е в бурен растеж, очакват се нови подобрения в сектора

Според специалисти застраховката на лизингодателите срещу финансов риск дава възможност за предлагане на по-агресивни лизингови схеми

18:38 | 27.06.06 г.
Лизинговият пазар е в бурен растеж, очакват се нови подобрения в сектора

От гледна точка на лизинговия пазар България е по-близо до Европейския съюз, отколкото много други сектори. Това заяви Теодор Маринов, изпълнителен директор на „Интерлийз“ АД по време на организиран от Insurance.bg специализиран форум „Застраховане на финансови рискове и лизинг“.

Европейският лизингов бизнес е тук и той генерира своя растеж. Лизинговият бизнес в нашата страна се намира в етапа на бурния растеж. След него следва така наречения „креативен“ лизинг, при който качеството на лизинговите продукти все повече ще се подобрява“, допълни Маринов.

Той заяви, че не са нужни промени нито в счетоводните стандарти, нито в данъчното законодателство във връзка с бъдещото еврочленство на България, но изрази неодобрение по отношение на Гражданско-процесуалния кодекс, подчертавайки, че не е имало достатъчно широка дискусия по неговото изготвяне. Той каза също, че не е необходим специален закон, регламентиращ лизинговия бизнес, а по-скоро допълнения или изменения на съществуващите наредби.

Според Маринов застраховането на финансовите рискове, произтичащи от неплащане на вноските по договор за лизинг, улеснява лизингодателите и води до по-малки загуби за тях. Той каза, че лизинговата компания трябва да е голяма, за да може да си позволи да поеме повечето рискове при този вид сделки.

Според изпълнителния директор на „Евроинс“ АД Кирил Бошов използването на застрахователна услуга срещу финансов риск ще зависи от конкретната лизингова компания и нейните възможности. Може да е по-евтино рискът от неплащане по лизингов договор да се покрие от външна институция, каквато е застрахователната компания, вместо да се правят разходи за заплати на специалисти за оценка на кредитния риск, както и други оперативни разходи.

От своя страна, застрахователните компании имат добри отдели за оценка и моделиране на риска, а също и необходимата за тази цел историческа база данни. Като друго предимство на ползването на застраховане срещу финансов риск Бошов посочи бързото получаване на застрахователното обезщетение (40-60 дена от възникване на застрахователното събитие). Според изпълнителния директор на „Евроинс“ ползването на такава застраховка при лизинговите сделки дава възможност на лизингодателите да предлагат по-агресивни лизингови схеми.

Като недостатък, спъващ развитието на застраховките срещу финансов риск, Бошов посочи липсата на достъп на застрахователните компании до Централния кредитен регистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още