IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 юни

07:50 | 26.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 юни
Разговорите от БТК към GSM ще поевтинеят
в. Сега
 
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви, че започва консултации с "Мобилтел" и "Глобул". Целта е да убеди двата GSM оператора да свалят цените за повикване от фиксирани телефони към техните мрежи. В момента тези обаждания струват по 60 стотинки на минута.
 
По данни на КРС това са най-високите цени за разговори в страната. Те се определят от самите мобилни оператори, които искат от БТК по 38 стотинки на минута. Като се прибавят печалбата за телекома и ДДС, цената стига 60 стотинки. В същото време БТК взима от мобилните оператори по 24 стотинки на минута за обаждания от мобилен телефон към нейни абонати. Целта на консултациите е двете цени да се изравнят, обясниха от комисията на Георги Александров. Анализът на комисията показва, че по този начин клиентите на БТК ще спестят около 45 млн. лв. годишно, а тези на алтернативните телекоми - около 0.5 млн. лв.
 
Руски милионери искат остров Свети Кирик
в. Стандарт
 
Двама руски милионери са хвърлили око на българския остров Св. Кирик, който е разположен на четвърт миля от Созопол. Богаташите харесали райското кътче земя насред морето и в момента проучват как да го купят. Техни пратеници вече са пристигнали в Созопол на оглед и разузнаване, но още не са се срещали с местните власти, казаха от кметството. Емисарите били доста предпазливи в събирането на информация за острова, твърдят местните. Те се притеснили от факта, че общината също предявява претенции.
 
Кооперации сменят хотелите
в. Стандарт
 
Вместо хотели, строителни предприемачи масово вдигат жилищни кооперации. Скоро курортът Златни пясъци ще се превърне в квартал на Варна, липсват само светофарите, коментират брокери. В момента се предлагат жилища в новопостроени кооперации до хотел "Акваполис", до КПП-то на курорта, както и над хотел "Адмирал". Апартаментите са завършени 100% с фаянс, ламинат и вградена кухня. Цената им гони рекордните 1400 лева на кв. м застроена площ, на каквато се продават и жилища на пъпа на морската столица.
 
Масларова пак опитва да замрази вноските
в. Сега
 
Социалното министерство ще направи нов опит да замрази съотношението на осигурителните вноски между работодателя и работника до 2009 г.  "Ако осигурителната вноска догодина бъде намалена с още 2-3 пункта, то категорично ще настояваме съотношението на вноските да се запази", съобщи пред "Сега" зам. социалният министър Горан Банков. В момента осигурителната вноска се дели 65:35 между работодател и работник.
 
"Редно е догодина да се направят отстъпки и за работещите, защото през 2006 г. намаляването на вноските с 6% и промяната на съотношението от 70:30 на 65:35 облекчи само бизнеса", аргументира се Банков. Осигурителната тежест за работодателя реално спадна с 20.5% , а за работника - с 0.2%.
 
Овчаров награди за доблест уволнения шеф на АЕЦ
в. Новинар
 
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров награди бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Иванов за гражданска позиция в енергетиката по случай Деня на енергетика. Преди по-малко от месец министърът уволни Иванов със същия мотив - заради изказвания в защита на трети и четвърти блок на атомната централа срещу предсрочното им затваряне, след като правителството е поело ангажимент пред ЕС да ги спре, въпреки че са технически безопасни. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 26.06.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още