IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 юни

До края на 2007 г. изцяло ще бъде изградена оптичната мрежа на НЕК, която ще е най-голямата у нас.

08:17 | 24.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 юни

Данъчният кредит изял приходите от ДДС
в. Сега

Националната агенция за приходите отчете минус 70 млн. лева резултат за Данък добавена стойност за първите 5 месеца на 2006 г., обяви депутатът от ОДС Мартин Димитров вчера. Той поясни, че постъпленията от налога са се оказали със 70 млн. лева по-малко от сумата на възстановения ДДС. За първи път от 5 години НАП излиза на червено по този данък, обяви Димитров. Той уточни, че визира резултатите на агенцията. ДДС се събира и по границите, но за него отговарят митниците.
Според пресцентъра на приходната агенция нямало причини за тревоги, и други години по това време се получавал подобен дисбаланс. Синият депутат обаче опроверга НАП: "Твърденията ми се базират на данни от статистиката, миналата година по същото време събраният в страната ДДС е бил със 140 млн. лева повече от върнатия кредит".

НЕК изгражда оптична мрежа
в. Стандарт

До края на 2007 г. изцяло ще бъде изградена оптичната мрежа на НЕК, която ще е най-голямата у нас. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Мардик Папазян. Оптичната мрежа ще се управлява от ново дъщерно дружество - "НЕК Тел". След получаване на лиценз за далекосъобщителен оператор оптичната мрежа на НЕК ще пренася интернет и друга информация. Освен че ще е най-голяма, оптиката на НЕК ще е и уникална. Тя ще представлява 24 светли оптични влакна, вградени в новите гръмозащитни въжета, които НЕК усилено монтира. За разлика от оптиката на БТК тази на НЕК ще е двойно резервирана, обясни Папазян.


10% данък за музика от чужбина
в. Стандарт

От 15 на 10% ще падне данъкът за чуждестранните компании, който се плаща върху доходите им от продажба на авторски и лицензионни права в България. Така българските фирми ще удържат 10% върху сумите, които плащат на партньорите си в чужбина за препродажба на тяхна музика и софтуер. Това е записано в новия закон за корпоративното облагане, подготвен от МФ. 10% ще бъде и данъкът върху доходите на чужди фирми от получени в България лихви, доходи от сделки с имоти, предоставяне на маркетингови услуги. Тези данъци да бъдат премахнати, предлагат представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците у нас.


Газпром стъпи на пазара във Великобритания
В. Монитор

Руският газов монополист Газпром обяви, че е придобил британската Pennine Natural Gas. С подписването на сделката компанията стъпи на газовия пазар във Великобритания. Договорът е подписан от компанията Газпром маркетинг енд трейдинг, която е част от групата на Газпром. Дъщерната компания е регистрирана във Великобритания през 1999 г. и притежава лиценз за доставка на газ на крайни потребители. Финансовите параметри на споразумението не се съобщават.
PNG разполага с около 900 крайни потребителя, сред които ресторанти и вериги от магазини и хотели. Според условията на договора Газпром ще обслужва две трети от тях. PNG годишно продава около 31 млн. куб. метра природен газ.
В плановете на Газпром влизаше закупуването на най-голямата газова компания във Великобритания - Centrica, но сделката беше отхвърлена от политическите среди в страната. Газпром планира до 10 г. да завземе 20 на сто от пазара на природен газ във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 24.06.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още