IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куриоз на седмицата - София филм АД

След приватизацията на дружеството всички негови киносалони са продадени, а от юни 2005 започва поредица от прехвърляния на акциите между различни компании

09:21 | 25.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Куриоз на седмицата - София филм АД
С решение на Софийски градски съд от 10 юни 2005 г. бе прекратена дейността на София филм АД и то бе обявено в ликвидация. Срокът за провеждане и завършване на ликвидацията му бе 7 месеца, но не повече от 6 месеца от деня, в който е обнародвана поканата до кредиторите на дружеството (до настоящия момент не е публикувана покана до кредиторите на „София филм” АД за предявяване на вземанията им в определения срок).
 
София филм бе приватизирано през 2001 година, когато Бългериън технолоджис АД купи 75% от капитала за 4,71 млн. лева. След това мажоритарният собственик увеличи капитала на дружеството и делът му се повиши до над 97%. От друга страна, панамското дружество "Лингуапланет" е собственик на 99,80% от капитала на Бългериън технолоджис.
 
След приватизацията на София филм бяха продадени всички киносалони, които дружеството притежаваше. Това предизвика няколко проверки от страна на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) и Комисията за финансов надзор (КФН).
 
Съгласно приватизационния договор за продажбата на 75% от капитала на София филм, сключен през октомври 2001 година, купувачът Бългериън технолоджис няма право да продава дружеството в срок на 5 г., както и на разпоредителни сделки с дълготрайни активи на дружеството в продължение на 10 години без съгласието на АСК. В противен случай се дължат неустойки в размер на 50% от стойността на отчуждените активи по последния одитиран баланс.
 
Осем киносалона, сред които Сердика, Модерен театър, Урвич , Мир и Изток, бяха продадени на новоучредени дружества на цена от 4,7 млн. лева. Кината Сердика, Европа палас, Изток и Урвич са продадени на Пеликан ритейл, дъщерно дружество на Equest.
 
За неизпълнение на поетите с приватизационния договор задължения Агенция за следприватизационен контрол е начислила на купувача неустойки в общ размер на 8 050 073,91 лв.
 
Поради неплащане на определените неустойки в дадения срок срещу Бългериън технолоджис АД на 24 януари 2005 г. е образувано арбитражно дело пред АС при БТПП.
 
Впоследствие Софийски районен съд налага запор върху банковите сметки на купувача по приватизационния договор, като по отношение на искането на АСК за налагане на запор върху акциите, същото не е било уважено.
 
През юни миналата година Дам Мад ООД - София придобива 97,609 на сто от капитала на София филм АД, прехвърлени от Бългериън технолоджи. Два месеца по-късно Еф Екс Студио ООД - София купува 366 000 акции, представляващи 48,80% от капитала на София филм АД на цена от 0,01 лв. за брой.
 
Еф Екс Студио ООД през ноември прехвърля акциите си на Иммофинанс ЕАД – 40%, и на "ДМД Инвест" ООД - 8,8 на сто. Собственик на Иммофинанс ЕАД е Иммофинанс холдинг лимитид, Вирджински острови.
 
Последната сделка за прехвърляне на акции на дружеството бе миналата седмица, за което екипът на Investor.bg определи София филм АД за победител в седмичната ни рубрика. 

Във вторник 48,8% от капитала на София Филм АД бяха прехвърлени от „Дам Мад” АД на блоков сегмент на цена 0,50 лв. за брой, като купувач на 366 065-те акции бе „Л С Интернешънъл” ЕООД.

Свързани компании:

Сфилм АД(6SF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още