IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се увеличение на производствената цена на тока с 5,4%

Tази корекция няма да се отрази на крайните потребители, уточни председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов

17:06 | 23.06.06 г.
Очаква се увеличение на производствената цена на тока с 5,4%

Очаква се след утвърждаването на исканията на производителите на електрическа енергия цените за производство да се повишат средно с 5,4 на сто. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която ще разгледа предложенията за промяна в ценовите равнища на открито заседание във вторник.

В комисията са постъпили заявления от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, "ТЕЦ Марица 3"АД, "Топлофикация Русе" ЕАД, "ТЕЦ Варна" ЕАД и "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за корекция на цените, по които те продават електрическа енергия на НЕК. Като основна причина за исканата промяна предприятията са посочили увеличението на цените на изходните горива за произвежданата от тях електрическа енергия.

Промяната в цените е наложителна заради поскъпването на изходните горива на производителите на електрическа енергия, но тази корекция няма да се отрази на крайните потребители“, уточни председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.

Анализът на заявленията на енергийните компании сочи, че са налице всички основания за разглеждането на постъпилите искания. В доклада на експертите на ДКЕВР се отбелязва, че са настъпили непредвидени обстоятелства, свързани с цените на изходните горива, които са довели до значително увеличение на прогнозните разходи на дружествата.

Предвижда се корекция на действащите цени за отделните предприятия да бъде както следва – цена за разполагаемост на АЕЦ Козлодуй от 21,08 лв./МВтч, цена за енергия на Марица 3 АД от 57,28 лв./МВтч, цена за енергия на Топлофикация Русе (4 блок) от 55,39 лв./МВтч, цена за енергия на ТЕЦ Варна от 45,82 лв./МВтч и цена за енергия на Марица изток 2 от 33,24 лв./МВтч. Посочените цени не включват данък върху добавената стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още