IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наново преговори за „Тракия“, две чужди фирми кандидати за „Хемус“

Деветстотин милиона евро са предвидени за изграждането на магистралите в България от Европейския съюз

15:52 | 23.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Наново преговори за „Тракия“, две чужди фирми кандидати за „Хемус“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще оглави работна група по проекта за автомагистрала "Тракия", която ще предложи параметри за преговори с португалския кандидат за концесионер. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, цитиран от Dnes.bg.

Във вторник ВАС остави в сила решението за избора на концесионер на магистралата с мотива, че възраженията за икономическа неизгодност на предоставената концесия са извън правомощията на съда.

Резултатите от предстоящите нови преговори с избрания кандидат ще бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет, каза Гагаузов.

В зависимост от това дали ще бъдат одобрени тези параметри, ще се приложат вариантите - продължаване на довършването на договора за концесиониране на магистралата или нова процедура за набиране на кандидати. Сроковете по двата варианта са съответно година и два месеца и година и четири месеца.

В работната група ще има представители на Транспортното и Финансовото министерства, на администрацията на Министерски съвет и експерти от Изпълнителна агенция "Пътища".

Министър Гагаузов също така съобщи, че две чуждестранни фирми са заявили интерес към концесионирането на магистрала "Хемус".

Той изрази надежда до края на годината Министерството на регионалното развитие и благоустройството да има готовност да обяви търгове за избор на концесионери на магистрала "Хемус" и на магистрала "Струма".

Министърът уточни, че има и кандидати за концесионери за магистрала "Черно море".

Последните замервания показват добро развитие на трафика по магистрала "Хемус" - 17 000 автомобила в денонощие, каза още министър Гагаузов.

Освен това той съобщи, че автомагистрала "Марица" ще се строи с национално финансиране и със средства от европейските фондове.

Плановете на регионалния министър са в рамките на този мандат да бъдат завършени магистралите "Тракия" и "Марица" и да бъдат започнати всички останали.

Все още няма проектна готовност нито за "Струма", нито за "Хемус" и "Черно море", и това ще е за сметка на концесионерите, обяви Гагаузов.

Деветстотин милиона евро са предвидени за изграждането на магистралите в България от Европейския съюз, припомни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още