IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийци направиха първа копка на завод за електроника в Царацово

В завода в пловдивското село първоначално ще бъдат вложени 600 хил. евро

09:55 | 23.06.06 г.
Белгийци направиха първа копка на завод за електроника в Царацово

Първа копка на завод за електронно оборудване с белгийки капитатал бе направена вчера, 22 юни, в село Царацово. То се намира на 15 минути път от Пловдив и на няколко километра от автомагистрала Тракия. Инвеститор е Телевик България. Седалището на компанията майка Телевик НВ груп е в град Изегем, Фландрия. От общината на селото и частни лица е закупен терен от 5 000 кв. метра.

Инвеститорът в лицето на съсобственика на компанията Томас Ферщраен категорично отказа да назове цената, на която е спазарен теренът, но заяви, че първият етап на строителството до края на тази година ще бъде от 1 500 квадратни метра производствени площи. Старите стопански постройки върху терена ще бъдат съборени. Още от догодина се предвижда разширение на производственото пространство.

Само за строителството до края на тази година ще бъдат вложени 600 хил. евро. Ферщраен подчерта, че строителството не е най-скъпата част от инвестицията в Царацово. Най-много средства ще погълне оборудването.

Първият етап на проекта трябва да бъде завършен до края на тази година.

Досега Телевик България е работела в помещения, взети под наем от козметичната компания Ален Мак. Произвежда високотехнологични и скъпи продукти за болнично обзавеждане, транспортни и комуникационни системи, а също и системи за мултимедийно обучение. Работи съвместно с големи компании като Сименс. На пловдивска земя дружеството стъпва през 2000 г. Започва работа само с няколко души, колкото да разбере дали може да развие производство. Сега в Телевик България работят 40 души. Изпълнителният директор на фирмата Георги Стремски съобщава цифрата с уговорката, че при подобно високо технологично производство работната ръка е малко. Както и фактът, че в Телевик България работят няколко души от Царацово. След завършването на новата работна база броят им ще достигне 50-60 души.

През миналата година износът на Телевик България е бил 1 милион евро. През последните няколко месеца обаче експортът е толкова, колкото за предишните две години, съобщиха от ръководството на компанията.

В първата копка на новата производствена база на Талевик България се включи и посланикът на кралство Белгия у нас Филип Беке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още