IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алкохол със стар бандерол в продажба до 6 месеца от приемане на нов образец

Новият закон предвижда изцяло нова уредба на акцизното облагане при производството и вноса на акцизни стоки, като създава ново правно основание за въвеждането на бандеролите

17:47 | 22.06.06 г.
Алкохол със стар бандерол в продажба до 6 месеца от приемане на нов образец

Правителството прие Наредба за реда и начина за въвеждане на бандероли за бутилираните алкохолни напитки, съобщи правителствената информационна служба.

От 1 юли 2006 година влиза в сила нов Закон за акцизите и данъчните складове. Той предвижда изцяло нова уредба на акцизното облагане при производството и вноса на акцизни стоки, като създава ново правно основание за въвеждането на бандеролите.

Както беше и досега, новият Закон за акцизите и данъчните складове предвижда бутилираните алкохолни напитки, предназначени за местния пазар, да се продават само с поставен върху потребителската опаковка бандерол. Новите моменти в наредбата са продиктувани от преминаване администрирането на акциза върху митническата администрация, а не както досега от органите по приходите.

При промяна на образеца на бандерола лицензираните складодържатели и вносителите са длъжни в 60-дневен срок от датата на въвеждането на нов образец да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са получени. Алкохолни напитки, облепени с бандерол, действащ до датата на въвеждане на новия образец на бандерол, могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 6 месеца от датата на въвеждане на новия образец.

Алкохолни напитки, предназначени за износ, не се облепват с бандерол по смисъла на наредбата и се съхраняват отделно. Въведено е изискване поставянето на бандерола върху потребителската опаковка да се извършва само по начин, който не закрива отпечатаната информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още