IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 340 хил. родители са се възползвали от семейното подоходно облагане

За пръв път през 2006 година е дадена възможност на родителите да намалят дължимия от тях данък върху доходите, ако отглеждат непълнолетни деца в семейството

16:13 | 22.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Над 340 хил. родители са се възползвали от семейното подоходно облагане

Над 340 000 български родители са подали декларации в офисите на Националната агенция за приходите (НАП) за ползване на данъчно облекчение за отглеждане на деца, съобщават от агенцията.

За пръв път през 2006 година е дадена възможност на родителите да намалят дължимия от тях данък върху доходите, ако отглеждат непълнолетни деца в семейството.

По закон данъчната основа на единия от родителите се намалява с 360 лв. за едно дете, със 780 лв. за две и с 1140 лв. за три и повече деца.

От НАП допълват, че в случаите, когато родителите работят само на трудов договор или сумата на облекчението е по-голяма от дължимия данък, приходната администрация трябва да възстанови надвнесения данък в едномесечен срок от подаването на декларация.

Служителите на агенцията продължават да обработват данъчните декларации и исканията за възстановяване, но заради значително по-големия брой подадени декларации през тази година, които са над един милион, и въвеждането на международния банков стандарт IBAN, в някои дирекции едномесечният срок може да бъде удължен.

Най-голямо е забавянето на процедурата в териториалната дирекция на НАП в София, тъй като в столицата са подадени най-много декларации за доходите – над 185 000.

Клиентите на НАП трябва да знаят, че само възстановяването на надвнесените суми над 300 лв. става след връчването на документ, наречен акт за прихващане или връщане.

При неоснователно забавяне на процедурата по възстановяване на надвнесен данък, гражданите могат да се обръщат към офиса на НАП по постоянния си адрес.

От НАП уверяват, че всички подадени декларации ще бъдат обработени и сумите ще бъдат възстановени на гражданите във възможно най-кратки срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още