IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гарантираният размер на влоговете в банките ще бъде 40 000 лева

С измененията в нормативната база България ще изпълни поетия ангажимент към Европейския съюз по глава 3 "Свободно предоставяне на услуги"

15:30 | 22.06.06 г.
Гарантираният размер на влоговете в банките ще бъде 40 000 лева

От 25 000 лева на 40 000 лева ще бъде увеличен гарантираният размер на влоговете в банките. Това предвиждат одобрените от Министерски съвет предложения за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, съобщи правителствената информационна служба.

С измененията в нормативната база България ще изпълни поетия ангажимент към Европейския съюз по глава 3 "Свободно предоставяне на услуги". То е и в съответствие с графика за поетапно увеличаване на гарантирания размер на влоговете в банките, който до 31 декември трябва да достигне 20 000 евро.

Анализът на равнището и разпределението на влоговете в страната към момента показва, че процентът на влоговете, подлежащи на гаранция при ниво от 25 000 лева е 54,29 на сто от общия размер на гарантираните влогове. При ниво на покритие от 40 000 лева, той нараства до 55,59 на сто.

Предлаганото изменение няма да доведе до намаляване на възможностите на фонда за гарантиране на влоговете в банките да защитава гарантираните влогове, отбелязват от пресслужбата на кабинета.

Предложените промени в закона отразяват настъпилите след влизането му в сила законодателни промени, в резултат на които са създадени нови субекти на финансовата система - фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа, гаранционният фонд по чл. 287 от Кодекса за застраховането, инвестиционните дружества от затворен тип, колективните инвестиционни схеми и дружествата със специална инвестиционна цел, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още