IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сезират главния прокурор за сделката с „Мини-Бобов дол“

Според гражданите на Бобов дол сделката е извършена в нарушение на законодателството на страната

09:38 | 22.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Административните сгради на дружеството в Бобов дол. Снимка: Investor.bg
Административните сгради на дружеството в Бобов дол. Снимка: Investor.bg

Инициативният комитет за защита на гражданите на Бобов дол е сезирал главния прокурор Борис Велчев за сделката с отдаването под наем на "Мини-Бобов дол". Това съобщи председателят на комитета Николай Игнатов, цитиран от Dnes.bg. Според гражданите на Бобов дол сделката е извършена в нарушение на законодателството на страната и в абсолютна непрозрачност от страна на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

В началото на март е имало две оферти с намерения относно "Мини-Бобов дол" ЕАД, мотивират се недоволните. Гръцката компания “Държавно предприятие за електричество” (PPC) искала да закупи мината заедно с ТЕЦ-а, като тази сделка вчера на практика бе одобрена от ВАС след продължително съдебно оспорване. Втората оферта била от "Балкан МК Ораново" за отдаване под наем, е записано в сигнала до първия обвинител. На 9 юни станало известно, че е предпочетено предложението на "Балкан МК Ораново".

На 12 юни наемателят е бил представен на служителите в мината и първото, което искал да му бъде предоставено са скиците на 4-ти участък от р-к "Христо Ботев" на Мини "Бобов дол", където сега се предлага да се депонира софийският боклук. Това се твърди в документа до Борис Велчев. Същия ден наемателят придобил достъп до цялата служебна информация на "Мини "Бобов дол" ЕАД и започнал да се ползва от правата си.

През последните дни активно се изтеглят материали, машини и съоръжения от складовете на "Мини-Бобов дол", като на исканията не се поставят дати, алармират от инициативния комитет. Според хората това се прави, за да се поставят дати преди тази на сключване на договора за отдаване под наем и преди подписване на приемателно-предавателните протоколи.

Липсва решение на Министерски съвет за предоставяне на концесия на "Балкан МК Ораново" или на "Ораново" ЕООД, се твърди в документа до главния прокурор. Нямало и опис какво точно се отдава под наем, не е извършена актуална оценка на дружеството, не е проведен конкурс, та дори и на пряко договаряне, алармират бобовдолци. Те настояват незабавно да бъде прекратена сделката за отдаване на "Мини Бобов дол" ЕАД под наем и действията по предоставяне и депониране на боклука от София на територията на община Бобов дол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още