IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT гиганти обединяват сили за популяризиране на високоскоростния интернет

През 2006 г. близо 3 млн. българи ще разполагат с достъп до интернет, но само около 138 хил. от тях ще имат „бърза“ връзка

18:23 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
IT гиганти обединяват сили за популяризиране на високоскоростния интернет

Над 10 компании от областта на информационните технологии и телекомуникациите се обединиха около проект за ускорено въвеждане на високоскоростен интернет в страната, наречен ITC Broadband Платформа за България. Това стана ясно на проведена днес пресконференция от Мобилтел, по чиято инициатива е започнат проектът.

В програмата досега са се включили още Hewlett-Packard Bulgaria, Siemens, Microsoft, Ericsson, Kapsch, Cisco Systems Bulgaria, БТК, Arthur D. Little, Hochegger|Com and Eurocom Cable.

По данни на Мобилтел през 2006 г. близо 3 млн. българи ще разполагат с достъп до интернет, но само около 138 хил. от тях ще имат „бърза“ връзка.

Проектът цели да подобри достъпа на бизнеса и обикновените потребители до бърз интернет, който е от изключително значение за развитието на икономиката на страната в дългосрочен план, заяви Мартин Кратки, ръководител на проект с подобна инициатива в Австрия.

Освен частните компании, в популяризирането на проекта и неговото реализиране са ангажирани Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българският ИКТ Клъстер, които ще се грижат за техническата поддръжка на проекта. Той получи подкрепата и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, представена в лицето на Пламен Вачков, и Министерството на държавната администрация и административна реформа (МДААР).

Проектът има три основни цели. Най-краткосрочната е до края на годината да бъде привлечено вниманието на политическите сили и правителството към този въпрос. В по-дългосрочен план се цели увеличение на разпространението на високоскоростен интернет в България. А в далечен план, в рамките на две-три години, се цели увеличение на БВП, генериран от информационните технологии. През 2005 година секторът на информационните и телекомуникационни технологии в България генерира близо 10% от БВП на страната.

За ITC Broadband Платформата ще бъде използван опитът на други европейски държави като Австрия, където подобно начинание е стартирало преди година и половина, Германия и Великобритания. Опитът им показва, че ако компаниите обединят усилията си в тази област, могат да постигнат голямо развитие.

Програмата на Острова например се очаква да допринесе за увеличение на икономиката с 22 млрд. паунда, а в Германия - с до 46 млрд. евро до 2010 година.

Страната ни се нарежда на предпоследно място в сектора в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), тъй като през 2005 година общият обем на пазара на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в България е в размер на 2 млрд. евро, а разходите за информационни и комуникационни технологии на глава от населението възлизат на 275 евро.

Въпреки това делът на ИКТ в икономическите резултати на България е относително голям. Това се обяснява основно с мобилните комуникации и големия ръст, регистриран в предлагането на мобилни услуги.

Високоскоростният интернет достъп предоставя възможност за пренасяне на големи обеми от данни, глас и видео. Той осигурява на потребителите на мрежата бърз достъп не само до игри, музика, филми и всякакво друго съдържание, но и до онлайн телевизия, като скоростта му е над два мегабита в секунда. Подобна скорост осигурява по-бърза работа, работа с по-големи обеми от информация и други.

Общото мнение на представителите на сектора за информационни технологии е, че страната ни разполага с големи възможности да се превърне във високотехнологичен център в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още