IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 20 млн. евро получаваме от ЕК за възстановяване след наводненията

Усилените валежи през май и юни миналата година са засегнали общо 17% от площта на страната и население от 1,5 млн. жители

16:08 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Над 20 млн. евро получаваме от ЕК за възстановяване след наводненията

Чрез Фонда за солидарност на Европейския съюз Европейската комисия отпуска на България безвъзмездна помощ в размер на 20 354 368 евро за финансиране на спешни мерки по възстановяването на инфраструктурата в страната, засегната по време на наводненията през пролетта и лятото на 2005 г., съобщиха от Министерство на финансите.

Парите ще бъдат използвани за възстановителни дейности в секторите на енергетиката, водите и отпадъчните води, телекомуникациите, транспорта, здравеопазването и образованието.

Усилените валежи през май и юни миналата година са засегнали общо 17% от площта на страната и население от 1,5 млн. жители. Най-силно са пострадали регионите на Бургас, Враца, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Смолян, София и Хасково.

Изцяло или частично са унищожени 123 000 декара обработваема земя и очакваните загуби от реколта се изчисляват на около 19 млн. лв. Наводнените жилищни и обществени сгради са 14 503, а разрушените напълно жилищни сгради - 185.

Подобни са и щетите от пороите през месец август.

Чрез Фонда за солидарност ЕК ще предостави подкрепа за преодоляване на щетите от наводненията за периода май-юни 2005 г. на стойност 9,7 млн. евро, а за причинените щети през август 2005 г. - 10,63 млн. евро.

Средствата трябва да бъдат усвоени в рамките на една календарна година след датата на предоставянето им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 21.06.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още