IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Тервел получава 800 хил. лв. инвестиционен заем

Заемът за община Тервел е вторият кредит у нас по гаранционното споразумение на финансовата институция и USAID

12:27 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Община Тервел получава 800 хил. лв. инвестиционен заем

HVB Bank Biochim ще отпусне 800 хил. лв. десетгодишен инвестиционен заем на община Тервел по програми на Американската агенция за международно развитие (USAID) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от финансовата институция. Банката е избрана след проведена процедура по Закона за общинския дълг.

По програмата на Европейската инвестиционна банка, за инвестиционни проекти на стойност до 5 млн. евро, общините получават безвъзмезден грант на стойност 2.5% от размера на проекта.

Община Тервел ще използва по-голямата част от заема за изграждане и ремонт на улици, тротоари, построяване на рампа за хора с увреждания, детски площадки, изграждане на мрежа от осветителни тела в града и други. Останалата част от заема ще бъде използвана за ремонт на главната улица в града.

Заемът за община Тервел е вторият кредит у нас по гаранционното споразумение на финансовата институция и USAID. Първият заем от 2 млн. лева беше одобрен преди месец от община Монтана.

Българските общини са все още консервативни по отношение търсенето на заемен капитал, коментира Милена Трифонова, директор “Институции и Еврофондове” на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк.

Споразумението на HVB Bank Biochim с Американската агенция е първо по рода си гаранционно споразумение с българска банка, насочено изцяло към българските общини, като американското правителство гарантира портфейл от заеми от страна на банката за общините в България в размер на общо 15 млн. долара.

Специaлизираната за такива проекти дирекция “Институции и Еврофондове” отпуска заеми, с които да финансира общински инвестиционни проекти. Заемите могат да са в лева или евро, а средствата могат да се използват за рехабилитация на улици и общински пътища, за реконструкция на водопроводи и канализация и други, както и при кандидатстване за заеми по линия на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още