IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учреди се първото сдружение на производителите на биодизел в България

Членовете му ще популяризират приложението на това екологично чисто гориво като заместител на минералната нафта

10:52 | 21.06.06 г.
Учреди се първото сдружение на производителите на биодизел в България

Първото в страната Сдружение на производителите на биодизел в България бе учредено в края на миналата седмица в Пловдив. В него членуват две юридически и четири физически лица с отношение към проблема за налагането на екологично чистите горива у нас. Юридическите лица са Норд груп АД от Русе и Гамакол ЕОД от Пловдив. Председател на сдружението е инженер-химикът Добрин Добрев, който е и собственик на фирма за производство на разтворители Гамакол.

Целта на сдружението е да популяризира прилагането на биодизела като заместител на минералните горива. В пловдивския регион към момента има монтирани 6 инсталации за биодизел. Повечето от тях работят полулегално заради съществуващата нормативна уредба.

Трагикомичен е случаят с Никола Груев, който има инсталация за производство на биодизел в Граф Игнатиево, Пловдивско. Той повикал инспектори от РИОС, за да прегледат инсталацията му и да я легитимират. Вместо това получил предписание тя да бъде запечатана. Проверяващите решили, че според изискванията на Закона за опазване на околната среда производителят на биодизел трябва да си извади комплексно разрешение за инсталацията за управление на отпадъците. А всъщност това производство е безотпадно, като се вписва в графата възобновяеми източници на енергия.

Инспекцията се е позовала на Приложение 4 от Закона. В него има 6 точки, но нито една от тях не се отнася за биодизел. Следователно е съотнесена към нещо друго, но не и към биологичното гориво. За този случай новоучреденото сдружение ще пише до Министерството на околната среда и водите. А през средата на юли ще постави въпроса пред Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още