IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС окончателно отхвърли протеста срещу концесията на „Тракия“

От съда обясняват, че възраженията за икономическа неизгодност на предоставената концесия са извън правомощията му

13:44 | 20.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС окончателно отхвърли протеста срещу концесията на „Тракия“

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на тричленния състав по делото за автомагистрала "Тракия", съобщиха от съда. С решението, което не подлежи на обжалване, се отхвърля протестът на заместника на главния прокурор Митьо Марков срещу отдаването на концесия на магистралата от Министерски съвет  без търг или конкурс.

Решаването на случая на няколко пъти бе отлагано заради събирането на нови доказателства по законосъобразността на концесията.

Петчленният състав на ВАС приема, че протестът на Марков е неоснователен. Актът на МС е публикуван в “Държавен вестник” на 14 януари 2005 г., а протестът срещу него е подаден на 8 юни 2005 г., т.е. след като решението е влязло в сила. Ето защо е допустима единствено проверка на действителността му (т.е. дали актът е нищожен), обясняват от съда.

ВАС уточнява, че съгласно Преходните и заключителни разпоредби на Закона за концесиите (ЗК), МС е компетентен да предостави без търг или конкурс концесия при определени условия. В тази норма не се съдържа изискване за наличие на вече предоставена концесия, както се твърди в касационния протест.

Към датата на издаване на решението на МС за отдаване на концесия, “Автомагистрали” ЕАД реално е изпълнявало всички дейности и работи, свързани с поддържането, текущия ремонт, зимното поддържане, охрана на съоръженията и принадлежностите на автомагистрала “Тракия”. Ето защо съдът приема, че “Автомагистрали” ЕАД има статут на лице, което законно е придобило и продължава да осъществява права на ползване върху обекти по ЗК.

Петчленният състав на ВАС констатира, че действително решението е без посочени в него фактически основания за издаването му, т.е. налице е частична липса на реквизит по смисъла на чл. 15, ал. 2, т. 3 от Закона за административното производство (ЗАП). Това, съгласно Тълкувателно решение № 4/2004 г., би могло да бъде основание за отмяна на акта като незаконосъобразен, в случай че съдът е бил сезиран преди изтичане на преклузивния срок за обжалване на решението като незаконосъобразно.

Липсата на фактически основания обаче не може да е основание за прогласяване на нищожността на акта.

Според петчленния състав на ВАС, възраженията в касационния протест, повдигащи въпроса за икономическа неизгодност на предоставената концесия, са извън правомощията на съда.

Договорът за магистралата беше подписан в края на март миналата година без провеждане на тръжна процедура, като концесията е със срок 35 години, а сумата по договора е 720 млн. евро. Сделката получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още