IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фрапорт и БМ Стар се пребориха за морските ни летища

Концесионната битка продължи близо две години, спечелилият консорциум ще плаща по-високо възнаграждение от предварително определеното

11:09 | 20.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Фрапорт и БМ Стар се пребориха за морските ни летища

В “Държавен вестник” днес е обнародвано решението на Министерския съвет от 15 юни 2006 г., с което за участник, спечелил неприсъствения конкурс за концесията на летищата във Варна и Бургас, е определено обединението между германската компания Фрапорт и българската компания БМ Стар ЕООД, съобщиха от Министерски съвет.

Срокът на концесията е 35 години. Предвидената от кандидата инвестиция за развитие и модернизиране на летищата за срока на концесията е 403 млн. евро. От тях 215 млн. евро са за летище Бургас, а 188 млн. евро – за летище Варна.

Концесионерът ще заплати еднократно концесионно възнаграждение в размер на 3 млн. евро.

Така консорциумът между двете компании най-накрая успя да се пребори за морските ни летища след двегодишна съдебна драма. Първоначално Фрапорт и БМ Стар бяха класирани на второ място в конкурса за концесията, като на първо бе избрана датската Копенхаген Ерпортс. ВАС обаче отмени решението за избора на компанията, и то след подписването на договора, и върна делото на Министерски съвет. Причината бе, че консорциумът настояваше, че може да предложи по-големи инвестиции.

За срока на концесията концесионерът ще заплаща годишно концесионно възнаграждение в размер на 19,2 на сто от приходите си вместо предварително определените 16,2 на сто. Заплащането ще става или на базата на общия размер на приходите от всички дейности за текущата година, или върху общия размер на всички такси на летищата и от дейностите на оператора – в зависимост коя от двете суми е по-голяма.

Министерският съвет е упълномощил министъра на транспорта да сключи концесионния договор в едномесечен срок от влизането в сила на решението. Договорът ще влезе в сила в 60-дневен срок от подписването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още