IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рафинерия за биогорива за 60 млн. евро ще строи Еко Петролиум край Видин

Продукцията ще е както за нашия пазар така и за експорт, основно за съседните страни, както и за Австрия и Германия

16:50 | 19.06.06 г.
Рафинерия за биогорива за 60 млн. евро ще строи Еко Петролиум край Видин

Рафинерия за биогорива ще строи край Видин "Еко Петролиум" ООД, съобщи на пресконференция Петър Цонев, собственик на компанията. Инвестицията в проекта ще е 60 млн. евро и ще обхваща и изграждането на прилежащо пристанище.

Продукцията ще е както за нашия пазар, така и за експорт, основно за съседните страни и Австрия и Германия.

Очаква се проектът на енергийният комплекс да бъде готов до края на юли, като ще започне да функционира в началото на 2008 г. Рафинерията ще има капацитет 200 000 тона годишно. Суровина за биогоривата са маслодайните растения - рапица слънчоглед и соя, които могат да се отглеждат в нашата страна, каза Петър Цонев.  

Основни потребители на биогоривата са най-вече рафинериите, които смесват минералните с биогоривата, и спедиторските фирми, добави Петър Цонев.

Според него в момента пазарът на биогорива почти не съществува, но тепърва ще започне силно развитие на този сегмент.

Еко Петролиум ООД е на българския пазар на горива от 1996 г. и преди сделката с Еко-Елда България ЕАД притежава 14 бензиностанции.

Изграждането на една бензиностанция струва около 1 млн. евро, без в това число да влиза земята, уточни за Investor.bg Цонев. За изграждането на една бензиностанция са нужни минимум 2 декара каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още