IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 10% ръст на доходите предвижда стратегия на социалното министерство

При по-висок от 6 на сто ръст на БВП номиналното нарастване ще бъде по-високо

13:32 | 19.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
До 10% ръст на доходите предвижда стратегия на социалното министерство

Номиналните средногодишни темпове на растеж на доходите от работна заплата за периода 2007-2009 г. ще бъдат приблизително между 7,5 и 9-10%. При по-висок от 6 на сто ръст на БВП номиналното нарастване ще бъде по-високо. Това предвижда една от мерките в стратегията на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на доходите на населението.

От министерството предлагат препоръчителният индекс за увеличение на заплатите на заетите в частния сектор на реалната икономика да включва: 100% от прогнозната инфлация по държавния бюджет и до 65 – 70% от прогнозния ръст на производителността на труда в съответните икономически сектори и браншове на икономиката.

За целта национално представените организации на работодателите и на работниците и служителите трябва да сключат Национално споразумение по заплатите и другите източници, които формират техния окончателен размер. Това споразумение ще се сключва след приемането на държавния бюджет на страната и след уточняване на прогнозите за развитието на съответните икономически сектори или браншове.

В документа, който ще бъде обсъден публично във вторник, се прави и преглед на практики в областта на политиката на доходите в други европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още