IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 юни

08:17 | 16.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 юни
Съветници порязаха Общинска банка
в. Стандарт

Общинските съветници в София порязаха развитието на Общинска банка. След бурен дебат и под политически натиск те се отметнаха от решението си да се увеличи капиталът на трезора. Само преди седмица съветниците гласуваха в банката да се налеят 15 млн. лв. Тогава кметът на София Бойко Борисов оспори решението на градския парламент и вчера точката бе гласувана наново. Този път обаче мнозинството бе против финансовата операция. Общината държи 67% дял в банката. Според ръководството на ОБ, увеличаването на капитала на трезора ще доведе до повече клиенти и ще направи кредитната институция по-конкурентоспособна на пазара. Съветниците обаче са против, защото смятат, че общината няма да има пари да плати увеличението.

Гергов взе Стария Пловдив
в. Стандарт

Бизнесменът Георги Гергов спечели битката за Стария Пловдив. С 36 гласа "за" общинският съвет разреши създаването на акционерно дружество "Пълдин тур инвест" със 75% дялово участие на общината и 25% на Гергов. Предложението бе подкрепено от групите на ОДС, ВМРО, ДПС и червените. Гласувалите "против" от ДСБ и независимите Димитър Костов и Николай Кузов се мотивираха, че изборът е без конкурс и без гласуване в общинските комисии.

Чужд инвеститор осъди България в Страсбург
в. Сега

За първи път България бе осъдена вчера в Страсбург от чужд инвеститор за нарушени човешки права. Държавата бе призната за виновна, че е лишила от справедлив съд и от право на собственост чешката фирма "Злинсат", която през 1997 г. закупи хотела в Горна баня. Няколко месеца след продажбата прокуратурата изгони купувача под предлог, че сделката е неизгодна.

България бе осъдена засега да плати само съдебните разноски от 2400 евро, но тепърва ще се изчислява колко дължи за материални щети. Чехите претендират за 2 729 660 долара. Съдът постанови да се извършат експертизи и вероятно окончателното му решение ще излезе след година. Държавата има три месеца да реши дали да обжалва.

СЕМ не се отказа да прави конкурси за всяка честота
в. Сега

Съветът за електронни медии окончателно реши, че за всяка свободна честота ще провежда отделен конкурс. Надзорниците вече обявиха 22 конкурса за 22 свободни радиочестоти в Габрово, Ловеч, Монтана и Ямбол. 4 отделни конкурса ще бъдат обявени и за 4-те незаети тв честоти в София.

Миналата седмица представителите на частния бизнес възроптаха срещу тази схема и поискаха свободните честоти да се разиграват в общ конкурс за всеки град. В противен случай всеки участник в процедурите може да подава отделна жалба срещу всяко решение, обясниха собствениците на медии. От СЕМ обаче са категорични, че ако конкурсите са общи, дори и една жалба в съда ще е достатъчна, за да се блокира целият ефир.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още