IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бойко Борисов разколеба Общината за приватизацията на 7 дружества

С това приватизацията на дружествата се блокира до момента, в който не бъде внесен нов доклад за откриване на процедура за приватизация

16:56 | 15.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов разколеба Общината за приватизацията на 7 дружества

Столичният общински съвет (СОС) се отказа днес от решението си да приватизира седем общински дружества, сред които "Софийски имоти", "Софинвест", "Спортна София 2000", "Галатея 2002", "Географска информационна система- София".

Съветниците прегласуваха решението, взето на миналата сесия на СОС, да се даде ход на приватизацията на дружествата, след като кметът Бойко Борисов оспори волята им.

С това приватизацията на дружествата се блокира до момента, в който не бъде внесен нов доклад за откриване на процедура за приватизация, обясни общинският съветник Милена Стефанова (СДС), цитиран от Dnes.bg.

Днес се гласува различно от това, което сме приели в началото на годината,
когато определяхме списъка на предприятията за приватизация и това не е добре, коментира Иван Нейков (СДС).

София, като община, не може да се занимава с класическа стопанска дейност и трябва тези дружества да бъдат приватизирани, добави той. Нейков посочи, че има опасност вследствие на днешното решение на СОС до края на годината да не бъдат приватизирани общински дружества, което излага на риск бюджета на общината.

Днешното решение на СОС беше взето с гласовете на съветниците от БСП, ДСБ и част от съветниците от ССД.

На заседанието Столичният общински съвет не даде мандат на Бойко Борисов и на председателя на съвета Владимир Кисьов да подпишат меморандум от името на Столична община с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за съвместни действия за приватизацията на "Топлофикация"-София.

Меморандумът предвижда общи стъпки за приватизацията на дружеството чрез открита, прозрачна и конкурентна процедура, която да позволи на международно признати оператори на топлофикационни услуги да участват в закупуването на акционерния капитал на "Топлофикация" не по-късно от края на 2007 година.

Документът предвижда още министерството и общината да работят съвместно за подобряване на качеството на услугите и на финансовите и оперативните резултати на "Топлофикация".

Столична община и Министерството на икономиката са собственици на 100 процента от капитала на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още