IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на ДФ „Статус Нови Акции” надминаха половин милион лева за 25 дни

„Статус Нови Акции” може да инвестира своите активи в ценни книжа от пазарите в България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Македония и Турция

15:07 | 15.06.06 г.
Активите на ДФ „Статус Нови Акции” надминаха половин милион лева за 25 дни
Нетната стойност на активите на Договорен фонд “Статус Нови Акции” вече е над 500 000 лева. Съгласно закона, след достигането на този праг фондът трябва да започне обратно изкупуване на дяловете си.

Статус Нови Акции” е първият регионален фонд за инвестиции в акции, котирани на фондовите пазари в Югоизточна Европа. Това позволява постигането на диверсификация на риска за инвеститорите и висока доходност, свързана с развитието на икономиките на страните от Балканите и бъдещото им присъединяване към Европейския съюз.

Съгласно одобрения от Комисията за финансов надзор проспект, „Статус Нови Акции” може да инвестира своите активи в ценни книжа от пазарите в България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Македония и Турция. Засега фондът е закупил акции от 9 дружества, търгувани на българската фондова борса, като амбицията е първите чуждестранни книжа да бъдат придобити до края на юни.

Мениджър на дейността на „Статус Нови Акции” е лицензираното управляващо дружество „Статус Капитал” АД. От днес то ще обявява ежедневно котировки за емитиране и обратно изкупуване на дяловете на фонда. Цената за продажба на дялове е равна на нетната стойност на активите плюс надбавка между 0.75% и 1.5% в зависимост от инвестираната от клиента сума. Върху цената за обратно изкупуване не се начисляват такси или комисиони.

Публичното предлагане на дялове от фонда започна на 22 май, като за период от 25 дни 22 инвеститора вложиха над 510 000 лева. Обявената за 15 юни нетна стойност на активите на един дял е 1.0134 лева при номинална стойност от 1 лев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още