IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната верига кафе барове Coffeeheaven стъпи в България

Създател на веригата е англичанинът Ричард Уъртингтън, според когото подценяваният от други компании пазар на Централна и Източна Европа крие голям потенциал

17:54 | 14.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Международната верига кафе барове Coffeeheaven стъпи в България

Първите кафе/сандвич барове от международната верига Coffeeheaven отвориха врати в София в търговските центрове City Center Sofia и Mall of Sofia. Предвижда се откриването на още три такива заведения в столицата до края на годината. 

Соffeeheaven в София е част от международна верига със заведения в Полша (общо 30 на брой), Чехия (6) и Латвия (7), като от компанията обясниха, че скоро смятат да навлязат и в Румъния. Създател на веригата е англичанинът Ричард Уъртингтън, според когото подценяваният от други компании пазар на Централна и Източна Европа крие голям потенциал.

Базираната в Централна Европа компания, чиито акции се търгуват на Лондонската борса, надвиши очакванията си за продажби от 5,7 млн. паунда за отчетната година, приключила на 31 март 2006 година. Чистите неодитирани продажби на групата са нараснали с 66 на сто до 6,3 млн. паунда, спрямо 3,8 млн. паунда за 2005 година. Ръст в продажбите са отбелязали всички пазари: Полша с 10%, Чехия с 42%, Латвия с 19%.

Част от стратегията на Coffeeheaven е да отвори нови заведения на важни източноевропейски летища. Компанията има сключени договори за две кафенета на Международното летище във Варшава, а наскоро отвори врати заведението й на Международното летище в Рига. Ново кафене пък ще бъде открито в Прага до края на годината.

Интересна подробност около веригата е, че барманите й минават през интензивно обучение, водено от специалисти по приготвянето на кафе, така наречените баристи. Наименованието barista произлиза от италиански, като първоначално е обозначавало централната част на кафе-машината за еспресо – специален съд (така наречената “ръкохватка”), в който се сипва кафето и през който протича съответно загрятата вода. Оттук и хората, които се занимават професионално с приготвянето на кафе се наричат баристи. Баристите на веригата заведения участват във всички престижни международни конкурси по приготвяне на кафе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още