IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци и синдикатите се споразумяха за 5% увеличение на заплатите

Предварителните искания бяха за повишение с 25% със задна дата - от 1 януари 2006 г.

15:00 | 14.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Кремиковци и синдикатите се споразумяха за 5% увеличение на заплатите
Работните заплати в Кремиковци ще бъдат увеличени с 5% от 1 юни, включва споразумението, подписано днес, 14 юни, от изпълнителния директор на комбината Вилас Джамнис и лидерите на ФСО “Подкрепа” и ОбСО “Кремиковци”-КНСБ, страни по Колективния трудов договор в комбината, съобщи дружеството.

По този начин средното възнаграждение в комбината ще стане 767 лева. Споразумението предвижда от същата дата да се увеличат и парите за храна в предприятието, като стойността на един храноден става 3,50 лв.  Работодателят ще компенсира и работниците и служителите, които според наредбата нямат право на безплатна предпазна храна, със сума в размер на 50 процента от стойността на основния храноден. Работещите на смени ще получават допълнително и по 0,50 лв. на нощна смяна за тонизиращи напитки.

До септември работните заплати ще бъдат изплащани веднъж месечно между 10-то и 20-то число на месеца. Парите за предпазната храна ще бъдат превеждани в дебитните карти след изплащането на заплатите, се договориха страните по време на дебатите по споразумението.

Заедно с увеличението на работните заплати, във всички поделения на дружеството ще бъде стартирана бонусна система за постигнати резултати. Допълнителното стимулиране в основните производствени звена, както и в звената от поддръжката по механо, електро и др., ще зависи от изпълнението на поставените планове и от качеството.

За звената от управлението, транспорта и други непроизводствени звена, които обслужват дейността на дружеството, системата предвижда бонуси, които ще се изчисляват като среднопретеглени от величината на стимулите в основните производства за периода.

В началото на октомври действието на бонус-системата ще бъде анализирано внимателно от работодателя и синдикатите и при необходимост ще се направят корекции.

Синдикатите одобриха решението на работодателя за разширяване на обхвата на безплатната храна върху всички работещи в “Кремиковци”. Споразумението включва още изпълнение на програма за ремонти на битовите сгради, които трябва да приключат до края на септември.

До средата на август ще се направи преглед на оценката на риска, а до септември работодателят ще подготви програма за управление и минимизиране на риска с определени срокове.

В началото на месеца синдикалните организации предупредиха, че ще организират предупредителни стачни действия от 17 юни в дружеството, като предварителните искания тогава включваха повишаване на работната заплата с 25 на сто със задна дата - от 1 януари 2006 г., редовно изплащане на средствата за храна, осигуряване на средства за купуване на работни облекла, обувки и лични предпазни средства, минимализиране на рисковите условия на труд в дружеството. 

По време на днешната търговска сесия акциите на металургичния комбинат понижиха стойността си с 0,17% до средна цена от 17,06 лв. при изтъргувани 258 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още