IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заеми до 300 млн. долара годишно ще ни отпуска СБ до 2009 г.

От подобрение се нуждаят инвестициите в човешки капитал и социалната защита

10:25 | 14.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Заеми до 300 млн. долара годишно ще ни отпуска СБ до 2009 г.

До 2009 г. Световната банка (СБ) ще отпуска на страната ни заеми в размер до 300 млн. долара годишно. Това предвижда обсъдената от Съвета на директорите на банката нова Стратегия за партньорство с България за периода 2007-2009, съобщиха от правителството.

Стратегията описва подробно подкрепата, която банката ще ни оказва за постигане на устойчив икономически растеж и успешно присъединяване към Европейския съюз. Включени са всички планирани операции на СБ в България – отпускане на заемни средства, аналитична дейност и техническа помощ.

Предвижда се извършване на значителна аналитична дейност и консултантски услуги, съсредоточаващи се върху приоритетните икономически цели на страната като подобряване на инвестиционния климат за растеж на частния сектор и насърчаване на заетостта.

В края на месеца у нас ще пристигне вицепрезидентът на СБ Шигео Кацу, регионален вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. В рамките на двудневно посещение на 26 и 27 юни той ще представи на правителството приетата стратегия, ще се срещне с министър-председателя и президента, обясниха за Investor.bg от представителството на Световната банка за Европа и Централна Азия. Планирана и среща на Шигео Кацу с представители на бизнеса у нас.

България постигна много добри резултати и сега е на прага на присъединяването си към Европейския съюз”, каза Ананд Сет, директор за България, Румъния и Хърватска в Световната банка. „Все още обаче страната трябва да положи усилия, за да настигне останалите страни-членки на ЕС. С новата стратегия целим да окажем подкрепа на България, за да може страната да покаже пълния си потенциал вече като член на европейското семейство.”

Стратегията за партньорство цели да стимулира структурните реформи и ще предостави ресурси за инвестиции в повишаване на производителността и заетостта. Ще бъде оказана подкрепа и за намаляване на изоставането от страните членки на ЕС чрез изграждане на капацитет за подобряване на управлението на публичните разходи, за планиране на инвестициите и за разработването на проекти, подлежащи на финансиране от европейските фондове.

Световната банка ще ни помага и за мерките и инвестициите, насочени към намаляване на социалните и икономическите диспропорции в страната, както и за подпомагане на включването на бедните и социално уязвимите лица и другите изолирани групи, като ромите, в обществения живот.

Предходният рамков документ за подкрепа от страна на Световната банка се наричаше Стратегия за подпомагане на България и обхващаше периода 2003-2005 г. Банката е изготвила Доклад за изпълнението на Стратегията за подпомагане на България, в който се посочва, че цялостната дейност на институцията за постигане на целите на предшестващата стратегия е удовлетворителна. Дава се висока оценка на усилията, насочени към насърчаването на икономически растеж, воден от частния сектор, укрепването на държавната администрация и предприемането на инициативи за борба с корупцията.

Като области, нуждаещи се от подобрение, в доклада се посочват инвестициите в човешки капитал и укрепването на социалната защита.

Предишната стратегия се основаваше на серия от три програмни заема за преструктуриране (PAL) в подкрепа на структурната реформа в България и за облекчаване на присъединяването й към ЕС с обща сума от 450 млн. долара. Заемите PAL подпомогнаха програмата на правителството чрез облекчаване на реформите в реалния сектор при поставяне на ударение върху инфраструктурата (в това число, енергетиката, железопътния транспорт, далекосъобщенията и водния сектор), както и за подобряване на икономическата среда.

Сред постигнатите резултати е осигуряването на достъп до местни здравни пунктове на около 1,5 млн. души от селски и изолирани райони и допълнителна квалификация за над 1000 лекари. Банковият сектор беше реформиран и приватизиран, което според оценката на СБ е подобрило достъпа на частните фирми до кредити и насърчи икономическия растеж. Процедурите, регулиращи учредяването и работата на фирмите, пък са опростени, което намалява разходите по извършването на бизнеса.

Като постигната цел се посочват и ремонтът и новото оборудване в центровете за спешна медицинска помощ във всички областни и централни болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още