IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 юни

08:13 | 14.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 юни
Кабинетът пуска цените на цигарите
в. Сега

От 1 юли цените на цигарите отново ще се либерализират и няма да бъдат определяни от правителството. Това предложение на министъра на икономиката Румен Овчаров ще гласува днес кабинетът. "Досегашният ред трябва да отпадне, защото това е императивно изискване на Европейския съюз. Той не е и приемлив, тъй като не поощрява свободната конкуренция на пазара", коментира пред "Сега" заместничката на Овчаров Нина Радева.

От представителството на "Бритиш Американ Тобако" (БАТ) в България не пожелаха да коментират как ще се отрази промяната върху цените на продаваните от тях марки. Пред "Сега" шефът на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев прогнозира, че поне на първо време не може да се очаква сериозно поевтиняване на конкурентните на българските цигари, защото вносителите ще продължат да плащат същите акцизи, както и митото, което ще отпадне едва след влизането на България в ЕС.

Данък печалба засега остава 15%
в. Новинар
 
Данък печалба да се запази 15%. Това е записано в проект на Закона за корпоративния данък, който в момента се разработва във финансовото министерство, научи "Новинар". Дали ставката ще се запази същата, вероятно ще се разбере есента, когато ще е ясно изпълнението на приходите в бюджета. Проектът предвижда възможността размерът на данъка да се измени в хода на бюджетната процедура.

Все още не е ясно дали ще се приеме предложението на ДПС половината от налога да се преотстъпва за реинвестиции. Досега управниците обсъждаха възможността корпоративният данък да се намали на 12%.

Пращат на съд за грозна къща
в. Стандарт

Собствениците на грозни и олющени сгради ще бъдат дадени на съд. Това се закани кметът на Дупница Първан Дангов. Той планира задължителни ремонти на постройките в центъра на града и укрепване на рушащите се тераси на жилищата. Много от блоковете са в окаяно състояние и от фасадите им падат парчета мазилка върху главите на пешеходците. Ако стопаните не платят доброволно на бояджиите и мазачите, ще бъдат принудени чрез съд да осребрят фактурите.

Кметът даде гратисен период до 22 юли на съдържателите на грозните сгради сами да започнат ремонтите. Вчера заповедта на градоначалника бе изпратена до 53-ма дупничани, които стопанисват постройките. След този срок общината ще направи конкурс за избор на частна фирма и ще я прати да разкрасява централната част за сметка на собствениците на сгради.

Дават 1500 лв. за гледане на щраус
в. Стандарт

1500 лв. отпуска ДФ "Земеделие" за покупка на щраус. 15 млн. лв. са заделени за щраусовъдите в рамките на инвестиционната програма "Животновъдство", съобщи Ализан Яхова, зам. изпълнителен директор на фонда. Тя уточни, че още няма кандидати с проекти. Помощта е за купуване на птици, инвестиране в техника, купуване, построяване и реконструкция на помещения за отглеждане на птиците. Пернатите трябва да са до 6-месечна възраст. Изискването е за купуване на най-малко 10 щрауса. Срокът за издължаване е 32 месеца. От тях първите 8 са гратисен период, през който се плаща само лихва.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още