IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат плащанията над 10 хил. лв. да стават само по банков път

Във Франция границата за разрешени плащания в брой от фирма на фирма е 3000 евро, а от фирма на физическо лице - 1500 евро

11:10 | 12.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат плащанията над 10 хил. лв. да стават само по банков път

Законодателни промени, изискващи покупките и продажбите на стоки, услуги и имущество на стойност над 10 хил. лв. да бъдат заплащани само по банков път, предлагат от Българския форум на бизнес лидерите в открито писмо до премиера Сергей Станишев.

В Допълнителния меморандум за политическа и финансова политика, подписан от МВФ и правителството на България на 18 май 2005 г., се казва: „През 2005 година ние [правителството] имаме намерение да представим законодателство, изискващо покупката и продажбите на стоки и услуги, на движимо и недвижимо имущество с единична цена над 10 хил. лв. да бъдат заплащани през банкови сметки.” Това намерение на правителството остава неизпълнено, но от Форума на бизнес лидерите смятат, че в контекста на присъединяването на България към ЕС тяхното предложение „открива добра възможност за конкретизиране на мерките за борба срещу корупцията чрез законодателни промени”.

Влизането в сила на такава мярка ще предостави ефективен инструмент в ръцете на данъчната администрация, службите на икономическата полиция, на прокурори и други, преследващи явлението, държавни органи. Тя ще направи проследими голяма част от транзакциите, които в много сектори на икономиката се изпълняват в брой, с цел избягване плащането на данъци и други задължения, смятат представители на бизнеса.

Като доказателство за нуждата от промяна са посочени примерите на Франция, където границата за разрешени плащания в брой от фирма на фирма е 3000 евро, а от фирма на физическо лице - 1500 евро, и на Белгия, където е задължително плащанията да се правят по банков път, когато се закупува недвижимо имущество.

Български форум на бизнес лидерите е организация, която обединява повече от 190 компании в България около отговорните корпоративни практики и високите етични стандарти в бизнеса. Организацията, създадена през 1998 г., е асоциирана към Международния форум на бизнес лидерите на Принца на Уелс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още