IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кауфланд предизвика серия от фалити на магазини в Пловдив

Много от малките квартални магазини не успяват да издържат на силната конкуренция на големите търговски вериги

09:58 | 12.06.06 г.
Кауфланд предизвика серия от фалити на магазини в Пловдив

Серийни фалити предизвика стартът на хипермаркета Кауфланд в Пловдив. Първият обект от немската верига в България отвори врати на 8 март и само за няколко месеца постави на колене малките квартални магазинчета за хранителни стоки под и около блоковете на жилищен район Тракия.

Мощната конкуренция не пожали и един от супермаркетите на Братя Мирчеви, който беше добре разработен и се радваше на постоянна клиентела. Магазинът имаше собствена транжорна, отделни щандове за месо, риба, колбаси, млечни продукти, кулинарни ястия, торти и сладкиши. На витрината му от 1 юни насам пише: „Магазинът е в ремонт“, но собственикът му Мирослав Мирчев признава, че няма намерение до го отваря отново.

На една ограда от Кауфланд е първият хипермаркет с изцяло български капитал Сани, който отвори врати преди три години. През миналата година собственикът му Антони Уваков построи към него още един търговски център за промишлени стоки.

Двата хипермаркета водят мощна позиционна война чрез цените. Намаленията и промоциите са особено много в петък събота и неделя. В хранителната част на Сани поне засега не се забелязва отлив на клиенти.

В близост до Кауфланд и Сани фалираха един зеленчуков и пет магазина за хранителни стоки. Един още се държи, но е свил търговската си площ наполовина.

Когато през 1998 г. в Пловдив отвори врати Метро, фалира една от най-добрите по онова време вериги денонощни магазини Мисота, която имаше 5 супермаркета. Малките квартални бакалнички, които бяха принудени да затворят тогава, никой не можа точно да изброи. Сега между „изгорелите“ търговци се говори, че Кауфланд ще отваря подобен хипермаркет и в квартал Смирненски. Ръководството на немския хипермаркет не потвърди, но и не отрече информацията.

Кауфланд предвижда да отвори още поне десетина магазина у нас, като сред избраните за инвестицията градове са София, Перник, Хасково, Русе, Сливен, Благоевград и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още