IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 юни

08:03 | 08.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 юни
Исландецът Тор си взема БТК
в. Стандарт
 
Екип от "Новатор" поема управлението на БТК. Хората на исландеца Тор Бьорголфсон подготвят прехвърлянето на телекома ни от "Адвент" на неговия фонд. В края на миналата година между двете дружества бе постигнато споразумение "Новатор" да купи "Вива Венчърс", която държи 65% от БТК и третия мобилен оператор "Вивател".

В Управителния съвет на БТК, считано от 5 юни, влизат Джеръми Уоуд Томсън, Греъм Брус Макинрой и Кевин Майкъл Смит. Това пише в официалното съобщение на компанията до фондовата борса. Освободени са представителите на две други институции от консорциума с "Вива" - Леонидас Константинос Цибурис от Национална банка на Гърция и Станислав Миколай Кнафлевски от "Ентърпрайс инвесторс". Управителният съвет напуска и самият Бьорголфур Тор Бьорголфсон. Промените са вписани в Софийския градски съд с решение №34 от 5.06.2006 г.

Според запознати тримата са от екипа на "Новатор". Фондът засега не е официален акционер, тъй като препродажбата на "Вива Венчърс" не може да стане по-рано от 2007 г., според договора за приватизация на БТК. Още отсега обаче със свои хора в управлението Тор си осигурява контрола над компанията.
 
Експерти от ЕС ще обсъждат съдбата на АЕЦ "Козлодуй"
в. Новинар
 
Затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде обсъдено на Международна експертно-политическа конференция през есента в София. Около това мнение се обединиха вчера представители на Гражданския комитет за защита на централата и столичнният кмет Бойко Борисов. Според председателя на сдружението Стефан Воденичаров е необходимо цялостно преразглеждане на позицията на правителството по въпроса за централата. Според него решението за спирането на реакторите е изцяло политическо, а не техническо.
 
От Гражданското сдружение смятат, че в Европа има поне 12 реактора, които са с по-ниска степен на безопасност от нашите и недоумяват защо правителството настоява да ги затваря.

Превозваме нефт от Русия
в. Стандарт
 
Превозваме нефт от Русия до България. Страната ни ще предложи в преговорите за петролопровода Бургас- Александруполис да се включи и въпросът за участието на наши фирми в превоза на нефт от руските пристанища до България и по цялата верига потребители. Сега в Москва в преговорите на междуфирмено равнище участват българските компании от "Проектната компания Нефтопровод Бургас-Александруполис БГ", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Летищата преотстъпват фришоповете на други фирми
в. Сега
 
Международните летища в България вероятно ще трябва да отстъпят на други фирми оперирането на безмитните магазини. Аеропортовете в София, Варна и Бургас не отговарят на един от критериите в готвените промени на Закона за безмитната търговия за получаване на разрешение за тази дейност. Той е фирмата да има поне 2 млн. лева уставен капитал.
 
Летище "София" има 500 000 лв. капитал, а двете морски летища - по 250 000 лв. Преди около две седмици промените в Закона за безмитна търговия минаха през Министерски съвет и тогава шефовете на трите летища са написали възражения срещу изискването за минимален капитал. То обаче не е взето предвид.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още