IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 100 хил. лв. за Пристанище Видин заради злоупотреба с монопол

Производството е образувано по молба на “Параходство Българско Речно Плаване”АД, Русе

19:12 | 07.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от 100 хил. лв. за Пристанище Видин заради злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 100 000 лв. на “Пристанище Видин” ЕООД, за извършено повторно нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и постанови прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по молба на “Параходство Българско Речно Плаване”АД, Русе, обясняват от КЗК. Според дружеството “Пристанище Видин” продължава да налага цени на пристанищните услуги значително по-високи от договорените между страните и по този начин не се съобразява с решението на КЗК от 2003 г.

От събраните доказателства става ясно, че след решението от 2003 ответникът е извършил преизчисляване на стойността на тарифите си. Окончателната цена обаче е формирана на базата на необосновано високи и неприсъщи за дейността разходи.

КЗК е установила, че “Пристанище Видин” като предприятие с господстващо положение, не предоставя възможност на своите потребителите да излагат волята си относно съществени елементи от търговските им взаимоотношения и налага пряко цените на услугите, като изготвя всички актуализации едностранно.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че с поведението си ответното дружество намалява възможностите на фериботните превозвачи да водят ефективна ценова политика спрямо конкурентите си, с което ограничава и нарушава конкуренцията на съответния пазар.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още