IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха увеличението в цената на парното със средно 6% от юли

Увеличението на цената за абонатите на „Топлофикация София“ ще бъде 6,17 на сто

13:11 | 07.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха увеличението в цената на парното със средно 6% от юли

Средно с около 6% ще поскъпне парното отопление от началото на юли за потребителите на топлинна енергия в страната. Увеличението на цената за абонатите на „Топлофикация София“ ще бъде 6,17 на сто. Това стана ясно на проведено днес заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което бяха разгледани предложените промени в цените на услугата.

Корекцията се налага вследствие на увеличението на цените на изходните горива за производство, обясниха от комисията. Само увеличението на цената на природния газ от началото на годината е 9,4%, което засяга над 70% от топлофикационните дружества в страната.

Необходимите изчисления за промяната са направени на база цена на природния газ от 302,95 лв. за 1000 нормални кубически метра без ДДС, тъй като не се очаква промяна в цената на синьото гориво от 1 юли.

В законово установения срок заявления за промяна на цените на топлинната енергия подадоха всички топлофикационни дружества без “Девен” АД, “Топлофикация Лозница” ЕАД, “Топлофикация Ямбол” ЕАД, “ТЕГЕ-21” ООД и “Енергоконсулт” АД.

В предложението на ДКЕВР за промяна на цените се запазват досегашните стойности на цената за мощност за всички дружества, подали заявления. Предвидената промяна в цената за енергия на петте най-големи тополфикационни дружества в страната е както следва: “Топлофикация София” АД – 50,04 лв./МВтч, “Топлофикация Пловдив” ЕАД – 54,77 лв./МВтч, “Топлофикация Варна” – 52,66 лв./МВтч, “Топлофикация Бургас” – 51,25 лв./МВтч, “Топлофикация Плевен” ЕАД – 52,84 лв./МВтч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още