IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол АД ще разпределя дивидент от 0,0066 лв. на акция

Акционерите на компанията овластиха управителните органи за сключване на сделки по продажбата на по-голямата част от дъщерните дружества на Петрол на Петрол Холдинг АД

13:28 | 05.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Петрол АД ще разпределя дивидент от 0,0066 лв. на акция
На проведеното днес Общо събрание на акционерите на Петрол АД бе взето решение за разпределяне на дивидент в размер на 726 500 хил. лв. (0,0066 лв. на акция), или 50% от нетната печалба на дружеството за миналата година. 10% от финансовия резултат (145 300 хил. лв.) ще бъдат заделени за фонд „Резервен“, а останалите 40% (581 200 хил. лв.) ще останат като неразпределена печалба.

Акционерите на компанията овластиха управителните органи за сключване на сделки по продажбата на по-голямата част от дъщерните дружества на Петрол на Петрол Холдинг АД.

Очаква се след продажбата на дяловете от Вратцата ЕООД, Транслото АД, Еврокапитал България ЕАД, Петрол Карт Сервиз ЕООД, Петролинженеринг АД, Варна Бизнес Сървисиз ООД, БПИ ЕАД и Петрол Трейд ООД в касата на Петрол да постъпят финансови приходи в размер на близо 55 млн. лв. Сделките са част от обявената програма за преструктуриране на дружествата в рамките на холдинга.

Управителните органи бяха овластени още да осъществят непарични вноски с цел увеличение на капитала на Еврокапитал България ЕАД и Рос Ойл ЕООД (дъщерно дружество на Петрол Холдинг). През март бе осъществено предишното увеличение на капитала на Еврокапитал България до 23,25 млн. лв., чрез апортна вноска от страна на Петрол АД в размер на 10,37 млн. лв., за което управителните органи бяха овластени на Общото събрание от 31 май 2005.

На проведеното днес Общо събрание не бяха гласувани промени в надзорния и управителния съвет на дружеството, а за специализиран одитор за 2006 година бе избран Делойт Одит ООД.

От Управителния съвет на компанията прогнозират 10% ръст на продажбите за 2006 година, въпреки засилената конкуренция и по-тесния марж при търговията с горива на дребно.

Мажоритарен собственик на Петрол АД е Петрол Холдинг АД с дялово участие от 76,03% от капитала. Нетната неконсолидирана печалба на Петрол АД за първото тримесечие се повишава до 4,35 млн. лв. в сравнение с 33 хил. лв. за същия период на 2005 година.

По време на днешната търговска сесия по позицията бе сключена само една сделка със 100 акции на цена от 3,30 лв. за брой. Офертите са на нива от 3,30 лв. „купува“ и 3,35 лв. „продава“.

Авторът притежава акции на дружеството 

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още