IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата в Гаранционния фонд с ръст от 0,5 млн. лв. в края на април

Процентът на водачите, които имат сключена ГО, спрямо броя на регистрираните автомобили, е достигнал около 97 %, обяви Пламен Орешарски

10:47 | 05.06.06 г.
Средствата в Гаранционния фонд с ръст от 0,5 млн. лв. в края на април
Средствата в Гаранционния фонд към края на април възлизат на 9,5 млн. лв., което представлява повишение от около 500 хил. лв. спрямо края на 2005 г. и е добър сигнал за подобряването на финансовия капацитет на ГФ, каза на специална пресконференция, организирана от КФН и МФ, зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Министърът на финансите Пламен Орешарски и Ралица Агайн отчетоха напредъка на мерките по преговорна Глава 3 „Свободно предоставяна на услуги” в областта на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” (ГО). Финансовият министър припомни, че в Мониторинговия доклад на Европейската комисия за България през октомври 2005 г. е имало забележки по отношение на ниския процент на съотношението брой на водачи със сключена ГО спрямо регистрираните автомобили. Пламен Орешарски допълни, че тогава процентът е възлизал на 55 на сто, докато минимумът, изискван от ЕК, е 90 на сто.

Вторият въпрос, към който ЕК е изразявала безпокойство, е свързан с ниския финансов капацитет на Гаранционния фонд (ГФ). Пламен Орешарски поясни, че в случаи, когато водач причини пътно-транспортно произшествие (ПТП) и е виновна страна, ако има сключена ГО, неговият застраховател поема щетата, но ако такава липсва, тя се поема от ГФ.

Орешарски очерта и някои от мерките, предприети от правителството в края на миналата година за справяне със забележките на Европейската комисия. Той посочи, че една от тях е била решението за по-ранното изтегляне на срока за приключване на пререгистрацията на автомобилите. Министърът подчерта, че резултатите от тази мярка са оптимистични, тъй като процентът на водачите, които имат сключена ГО, спрямо броя на регистрираните автомобили, е достигнал около 97%. Наред с това Пламен Орешарски изтъкна, че е било извършено и актуализиране на регистрите на КАТ.

Ралица Агайн също постави акцент върху предприетите мерки за справяне със забележките на Комисията по отношение на задължителната застраховка - въвеждане на задължителен стикер с висока степен на защита на предното стъкло на автомобила, създаване на информационен център към ГФ, в който застрахователите подават ежеседмично информация за сключените от тях и действащи застраховки ГО и пререгистрация на автомобилите, която приключи на 31 май 2006 г.

Пререгистрацията ще позволи от регистрите на МВР да бъдат извадени огромен брой автомобили, които не съществуват или не се използват от техните водачи.

Ралица Агайн допълни, че са предприети и мерки за подобряване на финансовия капацитет на Гаранционния фонд. Тя поясни, че Управителният съвет на фонда е насочил усилията си към осигуряване на презастрахователно покритие, което да позволи, след влизането на България в ЕС, обезщетенията с особено големи размери да бъдат заплащани не от обществени средства, събирани във фонда, а от презастраховател на международния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 05.06.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още