IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Локхийд Мартин предлага на България изтребители F-16

От миналата година насам най-големите фирми от бранша усилено ухажват България заради приетата програма за модернизация на армията

18:17 | 02.06.06 г.
Локхийд Мартин предлага на България изтребители F-16
Американският самолетостроителен гигант Локхийд Мартин представи качествата на многоцелевия си изтребител F-16 в рамките на международната оръжейна изложба Хемус 2006 в панаирното градче в Пловдив.

През миналата година България официално отложи старта на закупуването на нови многоцелеви изтребители с две години поради финансови причини. Очаква се средствата за закупуване на изтребителите да бъдат много повече от тези за хеликоптерите. Един нов самолет на Локхийд Мартин към момента според вида на оборудването му струва между 50 и 60 милиона долара.

От миналата година насам най-големите фирми от бранша усилено ухажват България заради приетата програма за модернизация на армията и в частност – на военновъздушните ни сили. Само за обновяването на парка от хеликоптери са предвидени 358 милиона долара. Този проект вече стартира и в края на лятото се очаква на летище Крумово да кацне първият нов хеликоптер Кугар, който се произвежда по наша поръчка в Марсилия.

Род Родригес, директор на направление Международно бизнес развитие и главен експерт по програмата F-16 за България, отговори отрицателно на въпроса вярно ли е, че тези изтребители скоро ще бъдат спрени от производство, което би означавало, че ако България избере тях, ще е купила морално остарели изтребители от четвърто поколение.

В момента в света има само два изтребителя от пето поколение – F-22 и F-35. Първият вече се произвежда, но не се предлага на пазара. А първият изпитателен полет на другия изтребител е планиран за тази есен. Ще минат няколко години, докато започне да се произвежда, каза Род Родригес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още