IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН участва в откриването на асамблея на Съвета на бюрата "Зелена карта"

Предстои втора партньорска проверка на експерти от Европейската комисия в областта на „Гражданската отговорност” през юли тази година

17:35 | 01.06.06 г.
КФН участва в откриването на асамблея на Съвета на бюрата "Зелена карта"

Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор, и Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор”, участваха в откриването на Генерална асамблея на Съвета на бюрата „Зелена карта”, която се провежда в България под домакинството на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Обхватът на застраховката „ Гражданска отговорност” на МПС в България към 31 май 2006 година е достигнал 97%, съобщи Ралица Агайн. Тя допълни, че това е доказателство за наличието на воля и добро сътрудничество между държавните институции, както и гаранция за способността на държавата да разреши значителни за обществото проблеми в особено кратки срокове. Тя поясни, че само преди една година съотношението между застрахованите и регистрираните МПС показваше, че 45% от тях не са застраховани с гражданска отговорност.

„През изминалите няколко месеца бяха предприети и допълнителни мерки за повишаване на финансовия капацитет на Гаранционния фонд. Икономическата комисия на Народното събрание единодушно прие на първо четене изменение на Кодекса за застраховането, с което се въвежда задължение Гаранционният фонд по всяко време да разполага с презастрахователно покритие, осигурено от международния пазар.

С проекта се предвижда да бъде въведена комбинация от допълнителни мерки - съществено увеличаване размера на санкциите за несключена застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите; осигуряване на възможност на КФН да предприема самостоятелно действия по увеличаване на размера на вноските за Гаранционния фонд и поетапно да се въведе прелицензиране на застрахователите по „Гражданска отговорност” на автомобилистите, като бъдат предоставени банкови гаранции и презастрахователни покрития”, каза г-жа Агайн в своето съобщение за състоянието и развитието на застрахователния пазар в България.

Тя изрази надеждата си, че с изпълнението на поетите ангажименти от страна на България във връзка с „Гражданската отговорност”, държавата ни ще бъде готова да се присъедини към Многостранното гаранционно споразумение между бюрата „Зелена карта” още от 1 януари 2007 година.

Предстои втора партньорска проверка на експерти от Европейската комисия в областта на „Гражданската отговорност” през юли тази година и през есента ще бъде взето решение за нашето присъединяване към Многостранното гаранционно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 01.06.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още