IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши продажбата на “Марица Изток III” на Енел

Рехабилитацията на в ТЕЦ „Марица Изток 3” ще бъде извършена от Енел в консорциум с RWE Industrie-Losungen GmbH

16:02 | 29.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши продажбата на “Марица Изток III” на Енел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на 40% от акциите на “Марица Ийст III Пауьр Холдинг Б.В.” Холандия и на 100% от акциите на “Ентърджи Пауьр Недерландс Б.В.”, Холандия от страна на “Енел Продуционе С.п.А.”, Италия, обявиха от комисията.

Придобиваните предприятия са представени на територията на България съответно от дружествата - “Енергийна компания Марица Изток III”АД и “Експлоатационна компания Марица Изток - 3” АД.

Според анализа на КЗК към момента “Енел Продуционе С.п.А” не разполага с господстващо положение на българския пазар на производство и продажба на електроенергия на едро.

Планираната сделка ще доведе до обединяване на ТЕЦ “Марица Изток 3” и обслужващото го дружество - “Експлоатационна компания Марица Изток - 3” АД, под едноличния контрол на Енел. Подобна интеграция е вече позната на настоящия пазар, а също и характерна за останалите участници в него, се казва в становището на регулаторния орган.

Ето защо комисията счита, че предстоящата концентрация няма да доведе до създаване на нова корпоративна структура, която да установи или засили господстващо положение на пазара, както и да предизвика нестабилност в него.

Рехабилитацията на в ТЕЦ „Марица Изток 3” ще бъде извършена от Енел в консорциум с RWE Industrie-Losungen GmbH след напускането на проекта от страна на германската DSD Dillinger Stahlbau GmbH. Смяната на плановете обаче забави дейностите по обновяването, което се очаква да приключи в края на 2008 година, или с 28 месеца повече от предварително предвиденото време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още