IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завод за биоенергетика ще се строи в Чепеларе

Преработвайки отпадната биомаса, предприятието ще произвежда електроенергия и топлоенергия, обясниха при представянето автори на проекта.

16:59 | 26.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Завод за биоенергетика ще се строи в Чепеларе

Строежът на първия в страната завод за бионергетика ще започне в Чепеларе, твърдят от общинската управа в родопския град. Проектът за завод, използващ отпадна биомаса от дървопреработващи предприятия и горски стопанства в района, бе представен днес от община Чепеларе, която ще участва в дружеството с дял от 4 на сто, съобщи Dnes.bg.

Заводът за биоенергетика ще използва като суровина отпадните продукти от дървопреработващите предприятия – трици, клони, листа и др.

Преработвайки отпадната биомаса, предприятието ще произвежда електроенергия и топлоенергия, обясниха при представянето автори на проекта.

Планираното годишно производство на електроенергия е 38 гигаватчаса при заложена преработка на около 130 тона суровина от дървопреработващите цехове. Проектирано е изграждане на цех за пелети и хладилен склад за съхранение на селскостопанска продукция.

Заводският комплекс ще бъде разположен на площ 15 дка, а общата стойност на инвестицията се изчислява на около 25 млн. евро, посочиха от "Енергия, екология, технология" ООД.

Заводът за биоенергетика ще се изгражда от "Родопи Био Енерджи" ООД, като 90 на сто от него държи италиано българското дружество "Еко Био Енерджи 3000" ООД.

По предварителни планове заводът трябва да бъде завършен до края на 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още