IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в дейността на дружествата от Булгартабак се забавя

Ако бъде избран вариант за продажба през борсата, „Юрий Гагарин“ ще бъде предложено през юли или началото на август, каза Румен Овчаров

16:11 | 26.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът в дейността на дружествата от Булгартабак се забавя
Дружествата от "Булгартабак холдинг" възстановяват производството си, каза на пресконференция в Благоевград министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след заседание на Управителния и на Надзорния съвет на "Булгартабак холдинг" и ръководителите на дружествата от групата в странатa.

В "Благоевград БТ" АД от спад на производството с 65 процента през януари, след промяната на цените на цигарите в началото на годината, спадът през април е намалял на 11 процента, каза министърът, цитиран от Dnes.bg.

Подобен резултат има и дружеството в Пловдив - през януари спадът е бил над 52 процента, а през април е 14 процента в сравнение с 2005 г.

В другите две фабрики в страната също се възстановява постепенно предишното производство.
 
Като цяло финансовият резултат на групата "Булгартабак" за март е значително по-слаб, отколкото през миналата година, но с възстановяването на производството очакваме, че и финансовото състояние на дружествата от групата ще се възстанови, добави министърът.

Той информира също, че е приключена изкупвателната кампания на тютюневия холдинг. Изкупени са 7574 тона тютюн, остават за изплащане около 3 700 000 лева, което ще стане в най-близко време.

Според обявения пред БФБ преди около месец неконсолидиран отчет на Булгартабак холдинг дружеството има загуба за първото тримесечие на 2006 г. в размер на 188 хил. лв, в сравнение с 1,191 млн. лв. година по-рано, а приходите от продажби възлизат 5,369 млн. лв., спрямо 4,952 млн. лв. преди година. Консолидираната печалба на холдинга за 2005 г. бе 39 млн. лв. спрямо 1,6 млн. лв. за 2004 г.

Преди седмица бе избран консултант, който трябва да предложи конкретен срок и начините, по които ще бъде преструктурирана първата група от предприятия, свързани главно с тютюнопреработването и дружество "Юрий Гагарин", каза Румен Овчаров. Нашето очакване е, че в зависимост от вариантите, които ще бъдат избрани, най-вероятно през юли или началото на август дружеството "Юрий Гагарин" ще бъде предложено, ако бъде избран вариант за продажба през борсата.

Другият вариант е чрез конкурс и най-вероятно през септември дружеството ще бъде приватизирано, каза министърът. Амбицията е до края на годината всички форми, чрез които ще бъдат приватизирани останалите дружества, свързани с тютюнопроизводството, да бъдат реализирани, отбеляза Овчаров.

Той поясни, че става въпрос за продажби чрез конкурси, за продажба на някои дружества през борсата и евентуално тези, които до края на годината не могат да бъдат продадени, да бъдат въведени в ликвидация.

Министър Овчаров изрази надежда, че в близките 1-2 месеца производството на "Булгартабак холдинг" ще се възстанови в рамките на очаквания резултат.

Министърът допълни, че след този срок е възможна бърза приватизация на дружествата през втората половина или последното тримесечие на годината, ако се прецени, че това е най-добрият вариант. 

По време на борсовата сесия в петък акциите на холдинга понижиха стойността си с 0,03% до 31 лв. за брой.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още