IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куриоз на седмицата - Заводски строежи АД

КФН изиска допълнителна информация от БФБ относно отмяната на ограниченията в допустимите отклонения на цената на Заводски строежи – Козлодуй АД за борсовата сесия на 8 май

16:14 | 21.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Куриоз на седмицата - Заводски строежи АД
Вторият победител в седмичната рубрика на Investor.bg "Куриоз на седмицата" е козлодуйското дружество Заводски строежи АД.
 
На 4 май Българска фондова борса съобщи, че въз основа на мотивирано искане от страна на инвестиционен посредник се отменят ограниченията в допустимите граници на отклонение на цената на акциите на Заводски строежи  за борсовата сесия от 8 май 2006 г.
Инвестиционният посредник се е мотивирал пред БФБ-София с обяснението, че според последния отчет счетоводната стойност (около 7,40 лв. към 31 март) е по-ниска от цената на отваряне (15 лв.).

Последната и единствена сделка с книжата на дружеството на пода на борсата е сключена на 20 януари 2005 г., когато на цена от 15,00 лв. са прехвърлени 31 акции.
 
Според правилника на борсата, за дружествата, търгувани на Неофициален пазар, допустимите граници са +/- 30% от цената на отваряне.
 
 
Към момента на искането Дюлгер ООД, Смолян е притежавал 67% от капитала, докато Екоинвест Холдинг и Юрокапитал Риал Естейт имат съответно 25,009 и 4,334%, според данни от АПИС.
 
Миналата седмица от седмичния бюлетин на Централен депозитар стана ясно, че Веспер Аркс АД, 99% собственост на Хърсев Ко. (50 на сто притежание на Емил Манолов Хърсев, 30% собственост на Инварт АД и по 10% - на Даниела Лазарова и Златин Съръстов), е придобил 17,416 на сто от капитала на Заводски строежи – Козлодуй.

Пакетът от 22 100 акции е бил прехвърлен на 8 май (понеделник) на цена от 4,10 лв. за брой, или общо 90 610 лв. Продавач е мажоритарният собственик Дюлгер ООД, намалил дела си на 49,484 на сто.

Сделката на 8 май е била осъществена след премахването на ценовото ограничение по позицията от БФБ-София
 
Само два дни по-късно, на заседанието си на 10 май, Комисията за финансов надзор (КФН) реши да изиска допълнителна информация относно отмяната на ограниченията в допустимите отклонения на цената на Заводски строежи – Козлодуй АД за борсовата сесия на 8 май (понеделник).
 
КФН съобщи че ще поиска от БФБ – София мотивираното искане, въз основа на което е взето решението за премахване на ограниченията по позицията, като все още комисията не е обявила становище по въпроса.

Свързани компании:

Заводски строежи-Козлодуй АД(3ZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още